INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Gradini spectaculoase

#podgorie #vita-de-vie #paris

Podgoria ascunsa din inima Parisului. Francezul care cultiva 2.000 de vite-de-vie intre blocuri

Intr-un Paris agitat, plin de cladiri si strazi aglomerate, exista un loc secret unde traditiile vechi se impletesc cu modernitatea orasului. Pe dealurile din Montmartre, o mica podgorie ascunsa intre blocuri continua sa prospere, pastrand vie o traditie de sute de ani. Vincent Bolenor si echipa sa aduna, in fiecare octombrie, strugurii care vor da nastere unuia dintre cele mai rare vinuri din lume. Dar ceea ce face aceasta poveste cu adevarat exceptionala este faptul ca aceasta podgorie nu se afla in regiunile vinicole celebre ale Frantei, ci chiar in centrul Parisului.

Clos Montmartre: o relicva din trecut

Clos Montmartre, situat la nord de cartierul artistic Montmartre si vegheat de catedrala Sacre Coeur, este un mic colt de natura care ascunde aproximativ 2.000 de butuci de vita-de-vie. Aceasta podgorie a supravietuit urbanizarii rapide a capitalei franceze, fiind un martor tacut al transformarii Montmartreului dintr-un sat pitoresc intr-o parte integrata a Parisului modern.

Desi Montmartre a fost, candva, un loc unde vinul nu se ridica la standardele inalte ale regiunilor viticole clasice precum Bordeaux sau Burgundia, traditia cultivarii vitei-de-vie a ramas vie. Astazi, vinul produs aici, desi in cantitati limitate, nu doar ca impresioneaza cunoscatorii, dar are si un scop nobil. Intreaga productie este vanduta la licitatie, iar fondurile stranse sunt directionate catre programe sociale in arondismentul 18, un cartier divers si vibrant din Paris.

Recolta din umbra Sacre Coeur

In fiecare an, in luna octombrie, echipa lui Bolenor, formata din localnici si pasionati de vin urban, se aduna pentru a culege strugurii. In timp ce parizienii grabiti isi incep ziua si trec pe langa dealul Montmartre, sub ochii lor se desfasoara o traditie veche de secole. Camioanele pline de struguri urmeaza drumul catre primaria din arondismentul 18, unde acestia sunt prelucrati intr-o crama aproape necunoscuta, situata in subsolul cladirii guvernamentale.

“Montmartre a fost un cartier foarte sarac pana in anii 1950, iar oamenii si-au construit intotdeauna propria solidaritate aici”, explica Eric Lejoindre, primarul arondismentului 18.

Vinul produs aici nu este doar un simbol al traditiei, ci si al solidaritatii. Primarul Eric Lejoindre subliniaza ca aceasta traditie este vitala pentru spiritul comunitatii locale, deoarece banii proveniti din vanzarea vinului merg catre cauze caritabile.  

“Si de aceea este atat de important pentru noi chiar si acum sa mentinem aceste traditii si spiritul in care au fost create aceste traditii. Lucrul la vita-de-vie in Paris este exceptional, mai ales in Montmartre”, spune Bolenor. “Iar faptul ca vanzarile de vin merg catre cauze caritabile face farmecul si mai puternic”, spune edilul.

Oenologul care da viata strugurilor parizieni

In centrul acestei mici minuni viticole se afla Sylviane Leplatre, oenologul responsabil de productia vinului de la Clos Montmartre. Leplatre aduce o combinatie de expertiza si pasiune in gestionarea strugurilor, reusind sa transforme terroir-ul parizian intr-o sursa de vin de calitate. Desi solul nisipos si climatul racoros fac cultivarea vitei-de-vie o provocare, Leplatre se bazeaza pe cunostintele dobandite din experientele sale anterioare in podgorii din intreaga lume.

„Nu este usor sa produci vin in aceste conditii, dar natura ne ofera intotdeauna solutii. Trebuie doar sa stim cum sa lucram cu ea, nu impotriva ei”, spune Leplatre.

Vinurile produse la Clos Montmartre, atat cele rosii, cat si rosé, sunt apreciate pentru arome lor complexe si bogate, iar un somelier care a degustat recent vinul in orb a fost surprins de calitatea acestuia, fara sa banuiasca originea sa.

Vinul din Montmartre: o comoara rara

Productia anuala de vin de la Clos Montmartre este extrem de limitata – doar aproximativ 2.000 de sticle. Datorita raritatii sale si a procesului meticulos de productie, vinul este vandut in mare parte la licitatie, contribuind la finantarea programelor sociale din zona. Cu toate acestea, pasionatii de vin pot achizitiona o sticla si direct de la Muzeul Montmartre, unde vinul rosu se vinde pentru 35 de euro, iar cel rosé pentru 30 de euro.

Eric Lejoindre conchide: “Exista un aer de mister in jurul vinului. Misterul este o parte din ceea ce face festivalul vinului Montmartre si istoria Montmartre speciale. Asadar, pastram un pic de secret, dar un secret larg impartasit”, conchide primarul Eric Lejoindre.

Misterul si istoria acestui loc, impreuna cu aroma distinctiva a vinului, fac din Clos Montmartre o comoara ascunsa in inima Parisului, un loc unde traditia si modernitatea coexista in armonie.

“Recent, am avut vinul degustat in orb de un somelier. Acesta nu a fost in stare sa recunoasca faptul ca era din Montmartre si l-a gasit foarte bun”, adauga Sylviane Leplatre, oenologul rezident al Clos Montmartre.

Podgoria din Montmartre este mai mult decat o simpla plantatie de vita-de-vie; este o marturie vie a istoriei si culturii Parisului. Intr-un oras unde fiecare colt ascunde o poveste, Clos Montmartre adauga un capitol plin de farmec si solidaritate. Asa ca, data viitoare cand vei vizita Parisul, fa un ocol pe colinele Montmartre si descopera aceasta bijuterie viticola, ascunsa intre strazile aglomerate ale orasului.

FOTO: Facebook.com/ Musée de Montmartre

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului