Clos Montmartre: o relicva din trecut
Clos Montmartre, situat la nord de cartierul artistic Montmartre si vegheat de catedrala Sacre Coeur, este un mic colt de natura care ascunde aproximativ 2.000 de butuci de vita-de-vie. Aceasta podgorie a supravietuit urbanizarii rapide a capitalei franceze, fiind un martor tacut al transformarii Montmartreului dintr-un sat pitoresc intr-o parte integrata a Parisului modern.
Desi Montmartre a fost, candva, un loc unde vinul nu se ridica la standardele inalte ale regiunilor viticole clasice precum Bordeaux sau Burgundia, traditia cultivarii vitei-de-vie a ramas vie. Astazi, vinul produs aici, desi in cantitati limitate, nu doar ca impresioneaza cunoscatorii, dar are si un scop nobil. Intreaga productie este vanduta la licitatie, iar fondurile stranse sunt directionate catre programe sociale in arondismentul 18, un cartier divers si vibrant din Paris.
Recolta din umbra Sacre Coeur
In fiecare an, in luna octombrie, echipa lui Bolenor, formata din localnici si pasionati de vin urban, se aduna pentru a culege strugurii. In timp ce parizienii grabiti isi incep ziua si trec pe langa dealul Montmartre, sub ochii lor se desfasoara o traditie veche de secole. Camioanele pline de struguri urmeaza drumul catre primaria din arondismentul 18, unde acestia sunt prelucrati intr-o crama aproape necunoscuta, situata in subsolul cladirii guvernamentale.
“Montmartre a fost un cartier foarte sarac pana in anii 1950, iar oamenii si-au construit intotdeauna propria solidaritate aici”, explica Eric Lejoindre, primarul arondismentului 18.
Vinul produs aici nu este doar un simbol al traditiei, ci si al solidaritatii. Primarul Eric Lejoindre subliniaza ca aceasta traditie este vitala pentru spiritul comunitatii locale, deoarece banii proveniti din vanzarea vinului merg catre cauze caritabile.
“Si de aceea este atat de important pentru noi chiar si acum sa mentinem aceste traditii si spiritul in care au fost create aceste traditii. Lucrul la vita-de-vie in Paris este exceptional, mai ales in Montmartre”, spune Bolenor. “Iar faptul ca vanzarile de vin merg catre cauze caritabile face farmecul si mai puternic”, spune edilul.
Oenologul care da viata strugurilor parizieni
In centrul acestei mici minuni viticole se afla Sylviane Leplatre, oenologul responsabil de productia vinului de la Clos Montmartre. Leplatre aduce o combinatie de expertiza si pasiune in gestionarea strugurilor, reusind sa transforme terroir-ul parizian intr-o sursa de vin de calitate. Desi solul nisipos si climatul racoros fac cultivarea vitei-de-vie o provocare, Leplatre se bazeaza pe cunostintele dobandite din experientele sale anterioare in podgorii din intreaga lume.
„Nu este usor sa produci vin in aceste conditii, dar natura ne ofera intotdeauna solutii. Trebuie doar sa stim cum sa lucram cu ea, nu impotriva ei”, spune Leplatre.
Vinurile produse la Clos Montmartre, atat cele rosii, cat si rosé, sunt apreciate pentru arome lor complexe si bogate, iar un somelier care a degustat recent vinul in orb a fost surprins de calitatea acestuia, fara sa banuiasca originea sa.
Vinul din Montmartre: o comoara rara
Productia anuala de vin de la Clos Montmartre este extrem de limitata – doar aproximativ 2.000 de sticle. Datorita raritatii sale si a procesului meticulos de productie, vinul este vandut in mare parte la licitatie, contribuind la finantarea programelor sociale din zona. Cu toate acestea, pasionatii de vin pot achizitiona o sticla si direct de la Muzeul Montmartre, unde vinul rosu se vinde pentru 35 de euro, iar cel rosé pentru 30 de euro.
Eric Lejoindre conchide: “Exista un aer de mister in jurul vinului. Misterul este o parte din ceea ce face festivalul vinului Montmartre si istoria Montmartre speciale. Asadar, pastram un pic de secret, dar un secret larg impartasit”, conchide primarul Eric Lejoindre.
Misterul si istoria acestui loc, impreuna cu aroma distinctiva a vinului, fac din Clos Montmartre o comoara ascunsa in inima Parisului, un loc unde traditia si modernitatea coexista in armonie.
“Recent, am avut vinul degustat in orb de un somelier. Acesta nu a fost in stare sa recunoasca faptul ca era din Montmartre si l-a gasit foarte bun”, adauga Sylviane Leplatre, oenologul rezident al Clos Montmartre.
Podgoria din Montmartre este mai mult decat o simpla plantatie de vita-de-vie; este o marturie vie a istoriei si culturii Parisului. Intr-un oras unde fiecare colt ascunde o poveste, Clos Montmartre adauga un capitol plin de farmec si solidaritate. Asa ca, data viitoare cand vei vizita Parisul, fa un ocol pe colinele Montmartre si descopera aceasta bijuterie viticola, ascunsa intre strazile aglomerate ale orasului.
FOTO: Facebook.com/ Musée de Montmartre