Gradini spectaculoase

#gradina baroca #gradini franta #Gradina Chateau de Vaux-le-Vicomte #gradini spectaculoase

Gradina Chateau de Vaux-le-Vicomte, o comoara baroca a Frantei

Chateau de Vaux-le-Vicomte este un castel francez baroc situat in localitatea Maincy, la 55 de kilometri de Paris. Constructia istorica este amplasata pe o insula artificiala cu o gradina imensa si un parc de dimensiuni care iti taie rasuflarea. Unitatea vizuala dintre castel si complexul de gradini face acest obiectiv turistic popular sa fie o adevarata comoara baroca a Frantei.

Unul dintre cei mai renumiti arhitecti francezi, Louis Le Vau (1612-1670) a primit in sarcina sa construirea castelului Vaux-le-Vicomte la comanda regelui Louis al XVI-lea. Impreuna cu Andre Le Notre (cel mai ilustru proiectant de gradini al secolului al XVII-lea), Louis Le Vau a reusit sa creeze o adevarata capodopera arhitecturala si peisagistica ramasa in istorie.

Identitatea stilului gradinilor Vaux-le-Vicomte

Splendoarea arhitecturala a castelului Vaux-le-Vicomte este continuata intocmai de gradinile din jur. Stilul lor este caracterizat de sobrietate, linii drepte, forme geometrice si simetrie. Andre Le Notre a preferat sa foloseasca arbusti si copaci decorativi pentru a crea un impact estetic deosebit, in locul florilor multicolore. Acest proiect a fost primul de gen in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, influentand ulterior intregul continent european.

Salbaticia naturii a fost "imblanzita" prin campuri plate geometrizate, arbusti plantati in grupuri organizate si alei acoperite cu pietris, dispuse in modele perfect simetrice. Stilul amenajarii gradinilor a fost gandit special pentru a fi compatibil cu grandoarea castelului si armonia arhitecturii sale.

Pentru ca terenul din jurul castelului Vaux-le-Vicomte are o dimensiune impresionanta, Le Notre s-a folosit de iluzii optice iscusite pentru a restrange spatiul la nivel vizual, astfel incat gradinile sa para mai intime si mai primitoare.

Gradinile Vaux-le-Vicomte sunt decorate cu statui, fantani, bazine si sculpturi verzi, toate amplasate la distante calculate in cel mai mic detaliu. Simetria are o perfectiune rareori intalnita in alte gradini clasice.

Din pacate, regele Louis al XIV-lea a fost suspectat ca folosit banii guvernului pentru a realiza acest proiect impresionant si a fost incarcerat imediat dupa finalizarea castelului si gradinilor Vaux-le-Vicomte.

Vizita la gradinile Vaux-le-Vicomte

Gradinile Vaux-le-Vicomte pot fi vizitate zilnic intre orele 10 si 18, cu exceptia zilelor de 25 decembrie si 1 ianuarie. Taxa de intrare este de 8,5 euro pentru 2 adulti si 2 copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare