Gradini spectaculoase

#Villa Hanbury #gradina botanica hanbury #gradina botanica italia #gradina botania #gradini uimitoare #amenajare gradina

Gradina botanica Hanbury, paradisul mediteranean al Italiei

Cunoscuta si sub numele de Villa Hanbury, gradina botanica de pe Riviera italiana este mostenirea lasata lumii intregi de un excentric aristocrat englez pasionat de flora mediteraneana, Sir Thomas Hanbury. Astazi, gradina este patronata de Universitatea din Genova, are statut de rezevatie naturala si face parte din patrimoniul UNESCO.

Gradina lordului englez

Pentru localnicii din zona, pasiunea lui Thomas Hanbury parea cumva de neinteles. In 1867, proprietarul vilei a inceput sa amenajeze domeniul cultivand plante medicinale si ornamentale din zona impeuna cu fratele sau, farmacologul Daniel Hanbury, si oamenii de stiinta Gustav Cronemayer, Kurt Dinter si Alvin Berger. Parea o adevarata vrajitorie, mai ales ca, dupa cateva decenii, catalogul gradinii Hanbury numara peste 5800 de specii de plante din zona mediteraneana.

Sursa foto: liguriaheritage.it

Lordul Hanbury a murit in 1907, dar munca sa a fost continuata de nora acestuia, lady Dorothy Hanbury. Efortul lor a fost spulberat de luptele crancene date in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, dar in cele din urma gradina a renascut sub ingrijirea universitatii genoveze.

Sursa foto: flickr.com

Un univers mediteranean

Sursa foto: wikimedia.org

Ridicat pe un colt de stanca, la peste 100 de metri deasupra apelor marii, Gradina Botanica Hanbury este un adevarat univers floral mediteranean. Impartita in noua sectoare, Gradina Botanica Hanbury aduna peste 2500 de specii de plante din sase climate mediteraneene din lume.

Sursa foto: petanqueandpastis.typepad.com

Acestea sunt expuse intr-un decor mirific dominat de panorama intinderii apelor Mediteranei, iar printre exemplare poti gasi arbori maiestuosi cu o vechime de pe peste un secol si jumatate: un exemplar de pin tropical Araucaria cunninghamii plantat in 1832, un mar mexican Casimiroa edulis, plantat in 1867 de catre Lordul Hanbury, precum si un pin din insulele Canare plantat in 1870.

Gradina Edenului

Sursa foto: growtheplanet.com

Pentru botanistii din lumea intreaga, mai ales pentru cei care administreaza gradini deschise publicului, Gradina Botanica Hanbury este un adevarat paradis. Inca din 1908, 13.000 de pachete cu seminte au fost expediate catre alte gradini botanice din lume, iar schimburile continua si astazi. O livada de fructe rare este una dintre bogatiile cele mai bine ingrijite din gradina. Aceasta contine diverse varietati de plante de kiwi, smochine, ananas, guava si avocado.

Sursa foto principala: flickr.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare