Gradini spectaculoase

#italia #amenajare gradina #gradini spectaculoase #gradini Italia #gradinile villa lante

Cele mai frumoase gradini: Villa Lante, locul in care cursul apei ofera un spectacol unic in lume

Gradinile Villa Lante din Bagnaia sunt situate langa localitatea Viterbo (Lazio), in centrul Italiei, impresionand prin stilul manierist in care sunt amenajate de catre arhitectul Jacopo Barozzi da Vignola. Acest mic colt de paradis gazduieste cascade incantatoare, fantani romantice si grote misterioase, fiind unul dintre cele mai mari atractii turistice din lume.

Daca planuiesti o excursie in aceasta parte a Italiei, ai grija sa nu ratezi o plimbare memorabila in superbele gradini Villa Lante de la Bagnaia!

Atractii de top in gradinile Villa Lante

Principala caracteristica a gradinilor Villa Lante de langa Viterbo este data de coreografia vizuala a apei, respectiv de perfectiunea mecanica a cursurilor de apa, create de inginerul specializat in hidraulica Tommaso Ghinucci.

Zona numita "Quadrato" este o gradina intinsa amenajata intr-o forma de patrat, ingradita de garduri vii inalte. In centru, se afla numeroase elemente decorative dispuse in jurul fantanilor si sculpturilor. Fantana principala are un design complex, fiind formata din patru bazine separate de cate un parapet.

In primele doua terase ascendente, situate intre doua scari din piatra, se afla "Fontana dei Lumini", cu mai multe niveluri decorate cu fantani mici care imita anticele lampi romane. Cand jetul de apa este luminat de razele soarele, ia forma unor flacari.

Cameliile si alti arbursti plantati inca din secolul al XIX-lea umbresc terasele paradisiace in zilele caniculare. Pe masura ce avansezi pe terasele superb amenajate, gasesti mai multe fantani, grote si doua casute mici, numite Casele Muzelor. Fatadele principale ale acestor constructii de dimensiuni reduse impresioneaza prin detaliile arhitecturale originale. O casuta ofera acces catre o gradina secreta mica, plina de plante bine ingrijite si marginita de coloane care dau un aer melancolic spatiului.

Gradinile Villa Lante detin si o masa impresionanta din piatra, despre care se spune ca a fost folosita de cardinali pentru mese festive si intretinerea oaspetilor de onoare. Jgheabul central era folosit pentru racirea sticlelor cu vin in apa rece si proaspata.

Taxele de intrare in gradinile Villa Lante

Biletul de intrare in gradinile Villa Lante costa 2 euro, respectiv 1 euro pentru cetatenii UE cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani (accesul este gratuit pentru cetatenii UE minori si varstinicii de peste 60 de ani). Programul de vizitare este intre 9 si 19.30 pe timp de vara si 9-16.30 pe timp de iarna.

Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului