Gradini spectaculoase

#gradini spectaculoase #irlanda #gradini uimitoare #Powerscourt

Cele mai frumoase gradini: Powerscourt, tezaurul ascuns al Irlandei

Nu este pazita de vreun spiridus, dar este locul unde te astepti sa vezi zane rasarind la tot pasul. Gradinile Powerscourt din Irlanda ocupa locul III intr-un top al celor mai frumoase gradini publice din lume. Peisajul mirific al comitatului Wicklow ofera un spatiu de relaxare si de visare cu ochii deschisi.

Un domeniu nobiliar

Gradinile Powerscourt au luat nastere pe domeniul familiei nobiliare Wingfield-Powerscourt. Castelul reconstruit in secolul XVIII a dus si la amenajarea inprejurimilor si a drumului care duce spre cascada Powerscourt, cea mai inalta din Irlanda - 121 metri. Fagi, stejari, pini si molizi, dar si exemplare de sequoia impodobesc peisajul dintre castel si cascada.



Un secol mai tarziu, domeniul a trecut printr-o remodelare a terenului, sub mana arhitectului Daniel Robertson, unul dintre arhitectii irlandezi influentati de stilul peisagistic italian. Terasele de langa casa sunt considerate drept cea mai reprezentativa lucrarea acestuia.

Parc de distractii in natura

La fel ca alte gradini botanice din lumea intreaga, Powerscourt interactioneaza in mod direct cu vizitatorii sai. Copiii au la dispozitie locuri de joaca, un parc de distractii si puncte de observare a pasarilor si animalelor salbatice de pe domeniul Powerscourt.



Parintii au la dispozitie locuri amenajate pentru barbeque si picnicuri in apropierea cascadei, iar de cateva decenii tinerii insuratei rezerva castelul si restaurantul deschis in interior pentru a-si celebra cununia intr-un peisaj desprins parca din basme.

Gradini in diverse stiluri

Daca Robertson si-a pus amprenta pe terasele si gradinile italiene, generatiile urmatoare ale familiei Wingfield au continuat amenajarea domeniului. Astfel au luat fiinta Gradina Japoneza, Pepper Pot Tower si gradinile suspendate amanajate pe domeniul Powerscourt. Din 1961, domeniul a intrat in proprietatea familiei Slazenger, care a continuat sa intretina amenajarile peisagistice, transformand insa locatia intr-o veritabila atractie turistica a Irlandei.



Gradinile Powerscourt reprezinta unul dintre putinele locuri din lume unde s-a reusit aclimatizarea arborilor sequoia sau a palmierilor chinezesti.

Sursa foto: powerscourt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare