Gradini spectaculoase

#rusia #gradini spectaculoase #gradina peterhof #peterhof

Cele mai frumoase gradini: Peterhof, varianta ruseasca a gradinilor Versailles

Una dintre cele mai frumoase amenajari peisagistice in stilul impus de aristocratia europeana se gaseste in Sankt Petersburg. Fosta resedinta a tarului Petru cel Mare, orasul adaposteste gradina publica Peterhof, supranumita si Versailles-ul din Rusia. In ciuda climatului aspru, gradinarii peisagisti chemati de tarul Petru au reusit sa dea o forma eleganta parcului frecventat pe atunci doar de familia imperiala si de membrii curtii.

Tinuta imperiala

Deschisa acum si publicului larg, Gradina Peterhof se prezinta vizitatorului cu o tinuta imperiala, chiar daca s-au scurs aproape trei secole de la inaugurarea sa. Pentru trasarea schitelor resedintei imperiale, pe care tarul o voia in directa concurenta cu Versailles-ul francez, inclusiv Petru cel Mare si-a abatut atentia de la razboaiele cu suedezii lui Carol al XII-lea. Cu toate ca in vremea tarului suprem al rusilor, gradinile se prezentau intr-un mod diferit, meritul de a schimba peisajul rigid al nordului ii revine lui Petru cel Mare.

Sursa foto: saint-petersburg.com

Salvat de Stalin

Complexul Versailles-ului rusesc a fost intregit si imbunatatit de tarina Elisabeta a Rusiei, intre 1745-1755, prin munca asidua a arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli. De-a lungul timpului, iazurile de peste din apropierea palatului au devenit surse de apa pentru fantanile arteziene, iar gradinile de zarzavat ale curtii imperiale au devenit parc.

Unele dintre comorile artistice adapostite in complex au disparut in timpul ocupatiei naziste, intre 1941-1944, dar parcul si palatul au fost reconstruite de inginerii militari si o mie de voluntari in timpul dictaturii staliniste.

Sursa foto: saint-petersburg.com

La concurenta cu Europa

Chiar si tarina Ecaterina cea Mare si-a pus amprenta asupra parcului de la Peterhof, sistemul de cascade si fantani arteziene fiind realizat in timpul domniei ei. Gratie ambitiei familiei regale, Peterhof este acum un document viu al stilului peisagistic aristocrat european pe o perioada de doua secole. Ambitia arhitectilor de a elabora o minune a exploziei naturale de verdeata si arta intr-un peisaj arctic aduce bucurie in sufletul vizitatorilor de peste 300 de ani.

Sursa foto: saint-petersburg.com

Inspirati de Regele Soare

Pentru arhitecti, sursa principala de inspiratie a fost stilul adoptat de francezi in timpul domniei Regelui Soare. Marea Cascada, fantana lui Samson si Gradinile de Jos sunt copiate dupa elementele impuse de Ludovical XIV-lea la castelul Marly si la Versailles.

Sursa foto: wikimedia.org

Sursa foto principala: saint-petersburg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului