Gradini spectaculoase

#franta #amenajare gradina #gradini spectaculoase # Parc de la Tete d'Or #gradina botanica franta #paradis Iyorez

Cele mai frumoase gradini: Parc de la Tete d'Or, paradisul lyonez

Un adevarat parc de distractii ridicat in jurul unei gradini botanice din Lyon, Parc de Tete d'Or isi trage numele de la o legenda locala in care se istoriseste ca un grup de cruciati intorsi de pe Taramul Sfant ar fi adus cu ei o comoara care cuprindea si un cap sculptat in aur al Mantuitorului. Cautarile comorii au fost zadarnice, dar parcul in sine este acum cea mai pretioasa comoara a orasului francez.

Sursa foto: rue89lyon.fr

Mandria lyonezilor

Cu foarte putine gradini publice, Parc de la Tete d'Or este mandria lyonezilor si punctul central spre care acestia isi indreapta pasii la sfarsit de saptamana. Numarul mare de vizitatori a dus in timp la sporirea dimensiunii oazei de verdeata din mijlocul Lyonului, aceasta masurand acum 117 hectare. Parcul adaposteste gradina botanica, o gradina zoologica si mai multe zone de distractii si servicii destinate atat copiilor, cat si adultilor.

Sursa foto: wikimedia.org

Stil peisagistic englez

Amenajarea gradinilor din parcul lyonez este caracteristica stilului englez, lucru rar intalnit in Franta. Cu toate acestea, putem spune ca munca inginerului Gustave Bonnet si a gradinarilor Denis and Eugene Buhler a dat rezultatele asteptate. Acestia au inceput amenajarea parcului in 1856, in 1865 si 1887 inaugurandu-se si Gradina Zoologica, respectiv Gradina Botanica. O impresionanta gradina de trandafiri a fost inaugurata in 1961, la un secol de la deschiderea Parcului Tete d'Or pentru public.

Sursa foto: sosglobi-rhone-alpes.fr

Colectie impresionanta

Din totalul celor opt hectare alocate Gradinii Botanice, serele ocupa 6000 mp, in acestea fiind adapostita cea mai impresionanta colectie vegetala din Europa. Gradinile si serele din Lyon au de altfel in ingrijire o larga varietate de plante rare stranse din toate colturile lumii: orhidee, plante carnivore. Unele dintre colectiile de plante sunt incluse in rezerva nationala a statului francez, crinii si begoniile aflandu-se printre acestea. Gradina Botanica include si o biblioteca, un magazin de suveniruri si, mai ales, un magazin de seminte asaltat de catre toti gradinarii francezi.

Sursa foto: wikimedia.org

Intrare libera

Respectand dorinta initiatorului acestei comori naturale, primarul Claude-Marius Vaisse, de a oferi lyonezilor si vizitatorilor lor accesul la zone verzi si la natura, autoritatile nu au impus nici o taxa de acces in Parcul Tete d'Or. Vizitele in Gradina Zoologica si Gradina Botanica sunt gratuite tot timpul anului, aceasta din urma fiind inchisa totusi publicului, duminica.

Sursa foto: champ-de-fleurs-chant-d-espoir.over-blog.com

Sursa foto principala: thalie.centerblog.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare