Gradini spectaculoase

#gradini spectaculoase #Il Giardino di Ninfa #gradinile din Ninfa #gradini Italia

Cele mai frumoase gradini: Il Giardino di Ninfa, un leagan al romantismului pur

Tu stiai care este cea mai romantica gradina din lume? Multe voci indragostite ar spune ca Il Giardino di Ninfa sau gradinile din Ninfa este raspunsul corect al acestei intrebari indraznete. Iar odata ce ajungi sa admiri aceasta oaza de liniste cu un farmec istoric coplesitor, ai putea sa te alaturi celor care considera aceasta gradina mirifica a fi un leagan veritabil al romantismului pur.

 

La doar 55 de kilometri de Roma, la poalele Muntilor Lepini, se afla oaza botanica a orasului-ruina Ninfa, care adaposteste plante rare, cascade idilice si ruine care pastreaza vii amintirile unei istorii fascinante. Numele de Ninfa provine de la un templu roman inchinat Nimfelor, zeitati ale apelor in mitologia romana.

Originea gradinilor din Ninfa

In Antichitate, orasul Ninfa era o asezare importanta in civilizatia romanilor, remarcandu-se prin mai multe izvoare naturale care se uneau si formau raul Nymphaeus. In anul 1928, orasul medieval abandonat anterior din pricina inundatiilor a intrat in posesia familiei Caetani. Insa abia la inceputul secolului al XX-lea, la comanda lui Gelasio Caetani, incep reamenajarile cu scopul realizarii unei gradini fabuloase.

Lelia Caetani, ultima descendenta a familiei, a fost cea care si-a pus amprenta asupra amenajarii romantice din prezent a gradinii, speculand din plin farmecul cadrului natural si ruinele existente. In anul 2000, Il Giardino di Ninfa a fost declarata oficial Monument Natural.

 

Gradinile din Ninfa in prezent

O vizita la gradinile din Ninfa iti ofera ocazia sa admiri ruinele orasului medieval si stilul englezesc romantic in care au fost amenajate, alaturi de fermecatoarele cursuri de apa si ecosistemul cu totul special.



Trandafiri, irisi, bujori si un pavilion de bambus intampina cu toata frumusetea lor grupurile de vizitatori. Tot aici cresc bananieri, lalele americane si artari japonezi. Numerosi artisti si scriitori s-au inspirat in operele lor din peisajele fermecatoare, precum Virginia Woolf, Tennessee Williams, Truman Capote, Alberto Moravia sau regizorul Pier Paolo Pasolini.

Ruinele podului Roman, apele in care traiesc pastravi vii, flora acvatica si fosta vama sunt atractii principale ale gradinilor din Ninfa. Cele peste 1300 de specii de plante sunt aranjate cu mare grija, fara ca aerul lor natural sa fie afectat in vreun fel.


Pentru ocrotirea gradinii, vizitele sunt posibile doar intre lunile aprilie si noiembrie, in grupuri de maximum 45 de persoane, obligatoriu cu un ghid. Biletul de intrare costa 10 euro.



Sursa foto: fondazionecaetani.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului