Gradina de Craciun

#cactusul craciunului #ingrijire #craciun

Cum sa ingrijesti cactusul de Craciun. Chiar si dupa sarbatori, aceasta planta de interior cu flori de iarna este usor de cultivat

 

Cactusul de Craciun (Schlumbergera x buckleyi) se alatura pinilor din Insula Norfolk si poinsettiei ca plante iubite in timpul sezonului de iarna. Desi poate parea o planta neobisnuita pentru sarbatori, cactusul de Craciun infloreste la inceputul iernii. Tulpinile segmentate carnoase ale plantei sunt frunze aplatizate si usor zimtate pe fiecare parte. La sfarsitul toamnei sau inceputul iernii, florile infloresc la capetele fiecarei tulpini.

In mediul sau natal, cactusul de Craciun creste pe copaci acoperiti cu muschi sau in crapaturile stancilor pline cu vegetatie in descompunere. In interior, cactusul de Craciun creste bine in ghivece in aer liber, la umbra, sau in interior, langa o fereastra cu lumina puternica si indirecta. Daca este ingrijit corespunzator, cactusul de Craciun poate creste pana la 1,5 metri latime in doar cativa ani.

Ingrijirea cactusilor de Craciun

Ingrijirea unui cactus de Craciun este un pic mai complicata decat a majoritatii cactusilor care iubesc desertul si sunt rezistenti la seceta.

  • Planteaza-l in sol mediu si asigura-i zilnic intre 4 si 6 ore de lumina difuza.
  • Asigura temperaturi intre 21 si 25 de grade pe tot parcursul sezonului de crestere.
  • In primavara si din nou la inceputul verii, hraneste-l cu ingrasaminte echilibrate solubile in apa, cu o concentratie de jumatate.
  • In septembrie/octombrie, muta cactusul de Craciun in interior, intr-un loc cu lumina difuza.
  • Opreste ingrasamintele si lasa solul sa se usuce aproape complet intre udari.
  • Indu inflorirea prin asigurarea a cel putin 12 ore de intuneric in fiecare noapte.
  • Pentru a incuraja aparitia mai multor tulpini, creste cactusul de Craciun ca planta suspendata sau amplaseaza-l intr-un loc in care sa aiba loc sa se desfasoare. Nu va trebui sa iti faci griji cu privire la atingerea varfurilor spinoase, asa cum faci cu alte tipuri de cactusi.

Plantarea cactusului de Craciun

Cele mai bune ghivece pentru plantele de cactus sunt cele de teracota sau de lut. Aceste vase sunt poroase si indeparteaza apa de la plante, care poate fi afectata de udarea excesiva. Ghiveciul trebuie sa aiba multe gauri de drenaj sau una mare in partea de jos.

La replantare, alege un recipient care are un diametru cu doar 2,5 cm mai mare decat cel actual. Un ghiveci mai mare de atat poate retine prea multa umiditate sau poate invita insectele si bolile plantelor. 

Tipuri de cactus de Craciun

Schlumbergera x buckleyi este o planta hibrida numita adesea si sub alte denumiri, cum ar fi cactus de Ziua Recunostintei, de Craciun sau de Paste. Ele arata la fel, dar infloresc in perioade diferite si prezinta mici diferente in ceea ce priveste forma frunzelor. Din cauza diferentelor subtile, ele sunt adesea etichetate gresit in centrele de gradinarit.
 

1. Cactus de Ziua Recunostintei (Schlumbergera truncata): Aceasta planta infloreste aproape de sfarsitul lunii noiembrie, cu flori de culori aratoase, care sunt fie rosii, roz, piersica, violet, portocalii sau albe. Are proeminente foarte ascutite si in forma de gheare pe marginile frunzelor sale.

2. Cactus de Craciun (Schlumbergera russelliana): Inmultita adesea cu S. truncata pentru a forma Schlumbergera x buckleyi, aceasta specie infloreste aproape de sfarsitul lunii decembrie cu flori magenta si albe. Are segmente de frunze aplatizate, rotunjite, cu cateva crestaturi pe margini.

3. Cactus de Paste (Rhipsalidopsis gaetneri): Acest soi incepe sa dezvaluie muguri de flori in forma de stea in februarie si infloreste din martie pana in mai. Are mici peri pe marginile segmentelor rotunjite ale frunzelor. Desi este comercializat ca un cactus de sarbatori, retine ca nu face parte din acelasi gen ca ceilalti cactusi de sarbatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea