Gradina

#gradina toscana #gradina italiana #trandafir Brownie #trandafir Blues #amenajare gradina

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Reguli de baza in amenajarea gradinilor in stil italian

Gradinile in stil italian sunt trasate dupa linii simetrice, inspirate de principiile geometrice din perioada Renasterii. Regula de baza in amenajarea acestui tip de gradina este ordinea desavarsita, asa ca trebuie sa incepi cu un plan detaliat, bine pus la punct, care te va ajuta sa creezi un peisaj menit sa fure orice privire.

Prin traditie, gradina italiana este un spatiu dedicat plimbarilor, asa ca aleile largi din piatra si terasele spatioase joaca un rol esential. Daca spatiul sau bugetul nu iti permit un astfel de decor, poti sa amenajezi un foisor, o pergola mascata de vita de vie sau o bancuta la umbra unor plante agatatoare.

1. Trandafirul Blues

Romantic, parfumat si foarte atragator, trandafirul Blues de la Poulsen este un soi medaliat la concursurile internationale, care va completa perfect orice coltisor intim. Florile sale mici, roz si usor parfumate iti vor incanta diminetile de fiecare data.

Apa creeaza atmosfera specifica acestui tip de gradina, asa ca trebuie sa integrezi o fantana arteziana, o cascada sau orice alt element se potriveste spatiului tau. De obicei, fantana arteziana este punctul central, in jurul caruia sunt amplasate aleile simetrice care alcatuiesc gradina. Sculpturile reprezinta un alt element indispensabil, asa ca daca iti doresti o reproducere fidela a stilului, ai nevoie de cateva statui ale zeitatilor din mitologie, asezate langa ghivece impunatoare cu trandafiri urcatori.

2. Trandafirul Brownie

Brownie este un trandafir urcator uimitor, cu inflorire repetata si flori in nuante extrem de interesante: o combinatie de dungi rosii palind in fata unei nuante neobisnuite de caramiziu care, spre sfarsitul sezonului, capata o tenta ciocolatie, de cafea cu lapte. Frunzisul de un verde inchis este foarte sanatos si stralucitor, iar florile au o marime medie, cu diametrul de aproximativ 9 cm si pana la 37 de petale. Tufa este extrem de florifera si poate ajunge la 150-180 cm inaltime.

Daca eleganta si sobrietatea gradinii italiene te sperie putin, poti opta pentru stilul toscan, o interpetare mai usor de abordat. Acest stil presupune simplitate si naturalete, spatii mai mici si amenjate intr-o dezordine studiata. O astfel de gradina este locul perfect unde ii poti aduna pe cei dragi in jurul mesei, o oaza de relaxare dupa o zi plina.

In gradina toscana nu exista conceptul de delimitare a spatiilor, ci dimpotriva. Florile, iarba si arbustii se intercaleaza intr-o explozie de forme, culori si parfumuri, creand un spectacol vizual uluitor. Plantele aromatice precum rozmarinul sau busuiocul vor aduce gradinii arome care iti rasfata simturile, iar trandafirii in nuante puternice de pe FamousRoses.eu vor completa minunat peisajul. Daca vrei sa recreezi atmosfera tipica a unei gradini toscane, incorporeaza elemente de decor rustice, naturale, precum caramida, fierul forjat sau lemnul cu aspect antichizat.

Sursa foto: vhusing.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea