INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Gradina

#gazon #insamantare #seminte gazon #tuns gazon #peluza #trifoi alb #seminte trifoi

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Trifoi alb sau gazon, care este cea mai buna alegere pentru peluza?

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Trifoi alb sau gazon, care este cea mai buna alegere pentru peluza?

Cand decidem sa amenajam o gradina, peluza este una dintre cele mai importante elemente ale acesteia. Daca aranjamentele de plante ne ofera culoare, joc de nivel si ne incanta cu parfumurile florilor, peluza este cea care da amploare gradinii, ii confera eleganta si ne asigura un spatiu de joaca sau de recreere. Din acest motiv trebuie sa ne gandim foarte bine inainte de a face o alegere.

In primul rand, ne gandim la conditiile pe care le avem. Cate ore de soare are peluza noastra si ce orientare geografica are? Ce sursa de apa avem? Cate ore pe saptamana suntem dispusi sa acordam pentru intretinerea ei? Care va fi principalul ei scop, loc de joaca sau va avea un rol estetic?

Desi multa lume alege gazonul pentru peluza, trifoiul alb este o solutie demna de luat in seama. Principalul sau avantaj fata de gazon este faptul ca necesita o intretinere mai putin laborioasa. Il puteti tunde mai rar, nu necesita scarificare si aerare anuala. Dar mai ales este mult mai rezistent la perioadele de canicula pe care cunoaste tara noastra.

Pregatiri inainte de insamanatare

Ca si tehnica de insamantare, difera putin fata de montarea gazonului. Si in cazul trifoiului si al gazonului, terenul trebuie pregatit inainte de insamantare. Nu trebuie sa aveti buruieni, pamantul trebuie sa fie greblat si nivelat, obligatoriu fara bolovani si tavalugit.

Fata de gazon, insamantarea se face pe santuri, cu distanta de 12-15 cm intre ele si 1-2 cm adancime. Ca sa va iasa un trifoi des, este bine sa puneti cam 20 grame de seminte la metrul patrat. Multi spun ca este suficient sa puneti jumatate din aceasta cantitate, dar veti avea un trifoi mult mai rar. Dupa aruncarea semintei se tavalugeste si se uda abundent. Pamantul trebuie udat bine, pana cand germineaza trifoiul, dar si ulterior.

Dezavantajele trifoiul alb sunt legate de faptul ca nu dezvolta un covor perfect uniform cum face gazonul, iar florile sale atrag albinele.

Gazonul este o varianta mai eleganta si se potriveste in gradinile formale, cu un design elaborat. Gazonul trebuie tuns cu regularitate de trei-patru ori pe saptamana, trebuie scarificat, aerat si trebuie sa primeasca ingrasamant de cateva ori pe an.

Gazonul este destul de dificil de intretinut in perioada verii, caci sufera destul de mult in perioada caniculei. Ca sa-l ajutati, puteti mari cantitatea de apa zilnica, rariti tunderile si fertilizati.

Fata de trifoi, semintele se arunca direct pe pamant, nu in santuri. Semintele de gazon, fata de cele de trifoi, nu se acopera cu pamant. Si in acest caz, trebuie sa tavalugiti. Din momentul insamantarii si pana la prima tundere, pamantul trebuie sa fie mereu ud. Cantitatea de seminte necesara este de 40 grame la metrul patrat.

Atat pentru gazon, cat si pentru trifoi, perioada optima de plantare este toamna si primavara, cand temperatura maxima variaza intre 18-25 grade.

Mai multe informatii si produse pentru gradina gasiti si pe site-ul nostru.

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Articole scrise de Cristina Stinghe

  •  
  •  
Cristina Stinghe