Gradina

#flori #gradina #fluturi #paradis pentru fluturi #iliacul de vara

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Transforma-ti gradina intr- un paradis pentru fluturi

Fluturii ajuta la polenizarea florilor, ce ulterior devin fructe sau legume. Conform studiilor de specialitate, 10% din fructele si legumele de pe mesele noastre sunt polenizate de fluturi. Dar nu doar plantele cultivate pentru fructe beneficiaza de pe urma acestor mici vietati, ci si plantele si florile decorative pe care le plantam in gradini. Afla cum poti crea in gradina ta un paradis pentru aceste minunate vietati, care sunt parte importanta a ecosistemului si care, in acelasi timp, invioreaza gradina prin multitudinea lor de culori.

Una dintre plantele iubite de fluturi este Buddleya davidii sau liliacul de vara. Planteaza un grup format din aceasta planta, astfel incat sa formezi o mica tufa. Este usor de intretinut, nu creste foarte inalta, se dezvolta foarte bine si face flori din mai si pana la sfarsitul lui septembrie, in diverse culori: mov, roz sau alb.

Acest magnet pentru fluturi, este ideal pentru straturi mici, ghivece si poate fi folosit chiar siĀ  ca planta taratoare ce acopera pamantul. Este rezistenta la caldura si seceta si este mare iubitoare de soare.

Buddleya poate fi combinata cu alte plante, pentru a obtine un strat de flori pentru fluturi: tuberoze, al caror nectar este iubit de fluturii monarch, aster, echinacea, salvia officinalis, liatris sau phlox sunt "must-have-uri" pentru o gradina iubita de fluturi.

Sursa foto: learner.org

Crearea unui habitat este foarte importanta pentru atragerea fluturilor in gradina ta. Atat fluturii, dar si pasarile se simt bine in gradini in care exista grupuri compacte de arbori, arbusti, dar si aranjamente de flori perene. Deci, incearca pe cat posibil sa creezi un astfel de ambient propice lor.

Poti monta in gradina si o casuta pentru fluturi, asemanatoare cu cele pentru pasari. Vopsiti tavita de hranire cu vopsea ultraviolet, puneti niste flori de lavanda sau fructe in ea si astfel vei atrage fluturii.

De asemenea, puteti monta o mica cascada de gradina pentru a crea o mica oaza in gradina ce va incanta toate simturile. Toate vietatile vor beneficia de ea: apa de baut pentru pasari; nectar pentru albine si fluturi; un sunet si un peisaj placut pentru tine. Planteaza diferiti arbusti si plante perene in jurul acestei cascade pentru a crea senzatia unui habitat cat mai natural.

Peisagist Cristina Stinghe

Telefon: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea