Gradina

#lalele #flori #bulbi lalele

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Laleaua - de la planta salbatica din Asia la straturi de flori artistice in Europa

Lalelele sunt printre cele mai populare flori, nu doar in Romania, ci in intreaga Europa. Primavara sunt printre primele care infloresc si ne incanta prin varietatea lor de culori si specii. Toamna, orice gradinar amator sau profesionist monteaza bulbi, cu speranta ca in primavara va avea un strat de lalele colorate. Cand spunem lalele ne gandim la Olanda si ii invidiem pe locuitorii acestei tari pentru parcurile lor deosebite, in care cultivarea acestei plante este deja o arta. Putini stiu insa ca laleaua provine din Asia, unde crestea salbatic pe campuri. Primii care au cultivat aceasta planta in scopuri decorative au fost turcii, inca din secolul al XI-lea.

La inceputul secolului al XVII-lea, un faimos botanist austriac, ce lucra pentru universitatea din Leiden, primeste de la ambasadorul otoman la Viena cativa bulbi cu care sa-si decoreze gradina. Datorita culorilor puternice si petalelor delicate, laleaua capata rapid popularitate si devine astfel un produs de comercializare.

Bulbii se vindeau la preturi foarte mari, iar prezenta lalelelor in curtea cuiva era un semn de status social inalt.

Chiar si denumirea lor are o poveste interesanta. In turceste ele se numesc “lalee”, de unde si denumirea romaneasca “lalea”. Botanistul austriac a confundat insa termenii si a inteles ca aceasta floare se numeste “turban”. De aici si termenii vest europeni: “tulpen, tulips” etc.

La scurta vreme de la introducerea lor in Olanda, au inceput sa apara flori in culoare rosu cu alb, ceea ce a generat o adevarata isterie in comertul cu bulbi de lalele. Un astfel de bulb se vindea cu o suma astronomica, ce depasea valoarea unei case in Amsterdam.

Multi oameni au vazut in acest lucru o oportunitate de a face bani rapid si-au vadut afaceri, ferme, case pentru a investi in bulbii de lalele. Cand insa in anul urmator, bulbii produceau flori complet rosii, pretul acestora a scazut brusc, ceea ce a dus la falimentarea multor comercianti.

Ulterior, autoritatile de la acea vreme au introdus reglementari pentru a controla comertul cu bulbi.

Abia in secolul al XX-lea s-a descoperit ca ceea ce ducea la aparitia unei flori rosu cu alb era un virus, raspandit de puricii de pe cartofi sau pomi fructiferi.

Ceea ce se vinde azi ca lalele in doua culori nu au insa acea problema, ci sunt hibrizi obtinuti prin diverse tehnici.

Va invit la acest inceput de toamna sa profitam de aceste minunatii si sa montam o varietate cat mai mare de bulbi, nu doar de lalele, ci si narcise, zambile, branduse – produsele pe care le gasiti si pe site-ul nostru.

Peisagist Cristina Stinghe

Telefon: 0744.82.66.94

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea