Gradina

#gard viu #gradina #thuja #delimitare gradina #Cypresse

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Gardul viu – delimitarea perfecta a gradinii tale

Pentru a asigura intimitate gradinii tale si pentru a-ti delimita gradina de strada sau de vecini trebuie sa montezi unui gard viu. Ai destul de multe variante la indemana, insa trebuie sa stii de la bun inceput ce fel de gard viu doresti si ce vrei sa obtii de la el.



Prin montarea unui gard viu se delimiteaza o suprafata, fie ca vorbim despre imprejmuirea unei gradini, de crearea unui perete verde, deci de a ne asigura intimitate in spatiul nostru. In astfel de situatii vom alege un gard viu de talie mare si cat mai compact, preferabil din plante vesnic verzi, astfel incat sa avem un perete cu funzis verde si in timpul iernii.

Pentru delimitarea unui aranjament de plante vom alege un gard viu de talie mai mica. Aici vom tine cont de inaltimea plantelor din aranjament, astfel incat gardul viu pe care il montam sa nu le obtureze.

Pentru gardurile vii de talie mare se folosesc specii de Thuja sau Cypresse.
 

In Romania se foloseste foarte des pentru gardurile vii Thuja Smaragd. Este intr-adevar foarte frumoasa, cu un frunzis des, de un verde foarte aprins, si foarte bogat, insa este o specie mai pretentioasa. Suporta usoare tunderi in partea superioara, dar pe linie verticala nu le veti putea taia niciodata, astfel incat sa obtineti o linie uniforma, eleganta, asa cum trebuie sa aiba un gard viu. Trebuie curatata cu regularitate in interior, caci altfel este predispusa la boli, daunatori si, in final, deteriorarea ireversibila a intregului arbore.

Alte specii de Thuja care se pot folosi ca si gard viu sunt Thuja Brabant sau Thuja Columnaris. Ambele sunt mult mai rezistente si suporta foarte bine tunderi atat in inaltime, cat si pe laterale.

Cea mai potrivita specie de gard viu vesnic verde este Thuja plicata atrovirens. Datorita aspectului rar si labartat pe care il are in primii ani de viata, este de multe ori desconsiderata de catre o persoana care nu se pricepe. Este o specie foarte rezistenta, cu cea mai rapida crestere din familia ei, frunzisul este verde intens si suporta orice fel de tundere.

In comparatie cu Thuja Smaragd nu face uscaturi in interior, deci nu trebuie curatata. Chiar, daca atunci cand este mai mica, este mai rara si cu o dezvoltare mai ravasita, dupa 2-3 ani de la montaj veti avea un gard viu perfect compact, nepretentios, de un verde intens.

Cupressocyparis leylandii este o cypresa (se aseamana mult cu Thuja) foarte des folosita pentru gardurile vii. Are o crestere foarte rapida, este foarte compact si se preteaza foarte bine la orice fel de tundere.

Cupressocyparis leylandii pyramidalis este cea mai recomandata, deoarece are un frunzis bogat si la baza, formand astfel un gard viu compact de jos pana sus. Culoare frunzisului are o nuanta usor albastrie. La montaj este de preferat sa sapati un sant cu 20% mai adanc si mai lat decat balotul plantelor. Tolereaza usor solurile din tara noastra, dar fiti atenti cu drenajul. Nici Thuja, nici Cypressele nu vor suporta apa care stagneaza in sol. Daca locuiti intr-o zona cu sol greu, inainte de plantare realizati un drenaj, care va permite apei sa se scurga. Altfel, radacinile vor putrezi, si plantele vor muri.

Dupa plantare, aveti grija ca solul sa fie mereu umed. Este de preferat sa montati gardurile vii toamna, mai putin primavara.

Puteti aplica ingrasamant de conifere maxim de doua ori pe an.

Thuja si Cypressele sunt destul de rezistente la boli, insa chiar si asa este bine sa le stropiti preventiv.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea