INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Gradina

#gazon #furca #aerare #scarificare #suprainsamantarea #scarificator electric

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Cum se intretine corect gazonul primavara?

Primavara se fac trei operatiuni esentiale pentru mentinerea sanatatii gazonului, si anume aerarea, scarificarea si suprainsamantarea. Aflati in continuare cateva secrete pentru realizarea corecta a acestei operatiuni, astfel incat primavara aceasta sa aveti un gazon perfect.

 

1 Aerarea gazonului

Prima operatiune pe care trebuie sa o faceti in primavara este aerarea gazonului – este foarte important ca in sol sa existe suficient oxigen pentru dezvoltarea corespunzatoare a radacinilor gazonului si pentru functionarea corecta a microorganismelor din sol.

Aceasta operatiune se poate realiza pentru suprafetele mici de gazon, cu ajutorul unei furci, introducand coltii acesteia direct in sol, la o adancime de aproximativ 10 cm, miscand furca inainte si inapoi pentru a deschide gaurile.

La magazinele specializate se gasesc si talpici speciale, care se prind de incaltaminte si care sunt dotate cu tepi, in asa fel incat pur si simplu mergand prin gradina cu ele in picioare, puteti realiza aerarea gazonului si sa faceti si gimnastica in acelasi timp.

Pentru suprafetele mari, aerarea gazonului se realizeaza folosind o masina mecanica sau electrica. Din experienta personala pot spune ca o masina mecanica este suficienta in cazul in care suprafata de gazon nu este mai mare de 1.000 mp.

Aerarea trebuie realizata intotdeauna cand pamantul este umed.

2 Scarificarea

A doua operatiune pentru mentinerea sanatatii gazonului va fi scarificarea. La baza firelor de iarba exista un material fibros, format din material descompus, precum resturi de iarba taiata, frunze moarte si bucati de rizomi sau buruieni.

In cantitati mici, acesta este util, ajutand la protejarea gazonului impotriva secetei si a uzarii, dar in cantitati excesive este daunator, oprind patrunderea aerului si a apei la radacini si inhiband producerea de noi fire de iarba.

Scarificarea se poate realiza fie prin greblare manuala, fie electrica.

Pentru greblarea manuala se foloseste o grebla cu coltii indoiti, apasand cu putere pe maner, in timp ce trageti grebla prin iarba, pentru a aduna materialul mort. Va fi nevoie sa treceti de doua-trei ori peste gazon pentru a realiza o scarificare eficienta. 

Greblarea electrica se face cu ajutorul unui scarificator electric, care este recomandat pentru suprafete mai mari de gazon – acesta smulge paiele din iarba si este posibil sa fie necesar sa treceti de doua ori cu scarificatorul, in situatia in care cantitatea de material descompus este mare.

Scarificarea se realizeaza numai atunci cand pamantul este uscat, niciodata atunci cand pamantul este umed.

3 Suprainsamantarea

A treia operatiune va fi suprainsamantarea – un gazon bine intretinut poate avea o durata de viata de pana la 10 ani, insa in fiecare primavara, dupa aerarea si scarificarea gazonului este bine sa faceti o suprainsamantare. Aceasta consta in imprastierea de seminte de gazon peste suprafata deja gazonata si administrarea de apa in urmatoarele sase-sapte zile.

Aceasta operatiune se realizeaza in momentul in care temperaturile minime noaptea nu mai scad sub valoarea de 10 grade Celsius.

Va dorim spor la treaba si daca aveti intrebari ne puteti contacta.

 

Peisagist Cristina Stinghe

Telefon: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea