Gradina

#conifere #gradini rustice #alpinariu #stancarie #plante alpinariu

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Construirea unui aranjament gen alpinariu in gradina

Amenajarea unei gradini presupune, pe langa peluza de gazon, montarea de arbori sau garduri vii, si realizarea unor aranjamente de plante, ce trebuie gandite dinainte, pentru ca tipul lor, amplasarea si plantele folosite sa fie cea mai buna alegere.

 

Nu orice gradina poate incorpora un aranjamanet tip alpinariu (sau stancarie). Gradinile formale, cu linii geometrice si cu simetrii perfecte, nu vor accepta asa ceva. Nici gradinile de tip mediteranean. Insa, in gradinile rustice sau in gradinile mici de oras, se poate aseza cu usurinta un alpinariu.

Amplasarea lui in gradina trebuie sa tina cont de conditiile de lumina, de amplasarea altor plante, dar si de rolul alpinariului. De regula, un astfel de aranjament este un punct de prim interes intr-o curte, deci trebuie sa aiba o pozitionare cat mai vizibila.

Ideal este ca alpinariul sa fie asezat pe o movila, deci intr-un plan ridicat fata de restul gradinii. In cazul in care gradina dumneavoastra este plana, puteti construi o movila, prin completarea cu pamant, si pietre decorative (prezenta acestora este obligatorie in alpinariu).

Plantele necesare unui astfel de aranjament sunt, in primul rand, conifere (plante vesnic verzi). Putem opta pentru specii de Thuja, Taxus, specii de brazi, dar si ienuperi taratori, specii de pini pitici sau conifere cu crestere globulara.


Printre conifere plantam arbusti, inclusiv cei cu frunze in diverse culori: Berberis th. Atropurpurea, Cornus alba variegata, Euonymus, Spiraea Gold Flame, Pyracantha, Ilex, Viburnum etc. Sa nu uitam si de arbustii taratori: Cotoneaste damerii, Lonicera pileata etc.

 

Un alpinariu are nevoie si de flori in diverse culori. Aici intervin plantele perene si cele anuale. Puteti monta Campanula, Alyssum, Portulaca, Armeria, Festuca sp., Achillegia, Hosta, Helleborum, precum si bulboase: zambile, muscari etc.



In realizarea unui alpinariu, ordinea montarii plantelor este urmatoarea: incepeti cu plantele de talie mare, in speta coniferele, continuati cu arbustii. Nu uitati de pietre, sunt obligatorii intr-un alpinariu, si abia la urma adaugati plantele perene si anuale.

Alpinariile mari pot incorpora si decoratiuni de gradina, precum cascade, sau alte tipuri de jocuri de apa, sau mici statui ce reprezinta animale de munte sau padure.

Pe solul unui aranjament de acest gen se poate pune pietris decorativ, astfel veti da un aspect mai elegant alpinariului, si veti reduce numarul de buruieni.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web:
amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea