Gradina

#arcade #gradina #plante agatatoare #spaliere

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Arcade si spaliere, decoratiuni ce nu trebuie sa lipseasca din gradina ta

Arcadele si spalierele sunt constructii decorative sub forma de perechi de stalpi sau coloane reunite in partea superioara prin elemente usoare de legatura. Prin alinierea in siruri regulate, ele alcatuiesc galerii sau bolti deasupra unor alei sau arii de stationare. Arcadele servesc ca suport pentru plantele agatatoare, realizand un decor vertical si, in acelasi timp, un anumit grad de umbrire. Arcadele pot fi unilaterale, cu stalpi pe o singura latura, sau bilaterale cu stalpi de o parte si de alta a unei alei.

Arcadele si spalierele pot face tranzitia intre o cladire si gradina, pot adaposti un spatiu de odihna, pot amplifica importanta arhitecturala a unei terase belvedere sau pot fi elementele unei compozitii geometrice.

Specialistii spun ca alegerea pozitiei arcadelor se face in functie de orientarea liniilor gradinii: lateral, incadrand o vedere principala sau in fundal. De asemenea, din spatiul acoperit al arcadei trebuie sa se deschida privelisti asupra peisajelor mai apropiate sau mai departate.

Arcadele si spalierele folosite ca decoratiuni de gradina pot fi din materiale diferite, in functie de stilistica zonei:

  • din fier forjat, acestea sunt de departe cele mai elegante dintre arcade. Vor constitui mereu un punct de atractie in gradina. Marele lor avantaj este durabilitatea si intretinerea relativ scazuta de care au nevoie.
  • din lemn nefasonat sau fasonat, pentru cei ce prefera stilul rustic.
  • din structuri de piatra taiata artistic, zidarie din piatra cioplita sau acoperita cu piatra; zidarie de caramida.

Pentru oricare din variante ai opta, rezultatul va fi unul de efect, iar plantele agatatoare se vor bucura de sustinere si punere in valoare.

Pentru aleile mai largi se pot utiliza arcade din fier forjat incomplete, au aceeasi functionalitate cu cele complete, mai putin umbrirea. Pentru o mai mare durabilitate si stabilitate, arcadele se pot monta in beton.

Spalierele de gradina sunt folosite de regula pentru rezolvarea unui aspect geometric intr-o gradina, aranjate in linie dreapta, in unghi sau arc. Insa sunt deosebit de decorative si intr-o gradina informala, ca element focal intr-un aranjament pe linia unei alei, pentru a constitui un fundal, sau individual la baza unor trepte ca suport de planta agatatoare.

Peisagist Cristina Stinghe

Telefon: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea