Importanta alimentara remarcabila a ardeiului este data de faptul ca acesta are numeroase intrebuintari (in stare proaspata, la prepararea unei game foarte largi de mancaruri, in industria conservelor sau pentru prepararea boielei de ardei).
Unele specii si varietati de ardei au o deosebita valoare decorativa, putand fi cultivate in ghivece si tinute in casa.
In ceea ce priveste ardeiul putem alege diferite scheme de plantare. Pentru toate varietatile, distanta dintre randurile de plante este de 70 cm.
Intre plante pe rand, distantele difera cu varietatea.
- la ardeiul gras se lasa 15-20 cm intre plante pe rand.
- la ardeiul gogosar se lasa 20-25 cm intre plante pe rand.
- la ardeiul lung, distanta intre plante pe rand este de 15 cm.
- la ardeiul iute, distanta intre plante pe rand este de 10 cm.
Dupa plantare se face o udare pentru a asigura o prindere cat mai buna. Dupa aceea nu se mai uda circa doua saptamnai, pentru a favoriza o inradacinare profunda.
In ce constau lucrarile de ingrijire
- completarea golurilor se face la 4-5 zile de la plantare cu rasad din rezerva.
- solul se mentine afanat si curat de buruieni (cu ocazia prasilelor se poate face si un usor musuroi).
- fertilizari faziale si combaterea bolilor si daunatorilor.
- irigarea culturilor (udarile sunt mai dese in timpul aparitiei masive a fructelor si se evita pe cat posibil udarea in timpul infloririi masive).
- copilitul si carnirea plantelor, in scopul obtinerii unor fructe mai mari, mai timpurii, pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe pana la venirea brumelor de toamna, pe de alta parte (aceste doua lucrari nu sunt obligatorii).
Cand se incepe recoltarea
Recoltarea se face diferentiat in functie de varietate.
La ardeiul gras, recoltarea poate incepe in prima decada a lunii iulie si continua pana in prima decada a lunii octombrie. La ardeiul lung si gogosar, recoltarea incepe in a doua decada a lunii august si se continua pana la caderea brumelor.
Recoltare se face manual, preferabil prin taierea peduncului fructelor.
Atentie! Ramificatiile tulpinii sunt foare fragile, de aceea lucrarile de ingrijire si de recoltare trebuie facute cu multa atentie.
De unde provine ardeiul
Ardeiul (piparici - in Banat, popici, paprica - in Transilvania) face parte alaturi de tomate, vinete si papalau, din familia Solanaceae, poarta denumirea stiintifica Capsicum Annum si are ca locuri de origine Mexicul (America de Nord) si Guatemala (America Centrala).
In Europa, primele informatii despre ardei apartin lui Anghiera (1483), apoi lui Chanca (1494).
Ardeiul a fost introdus in Spania, Portugalia, apoi in 1542 in Germania, 1548 in Anglia si 1560 in Ungaria.
Ardeiul rosu este semnalat de Dodonaeus in 1644.
In tara noastra, ardeiul se cultiva din secolul al XIX-lea, mai in sudul tarii si apoi si in alte zone.
Zone favorabile pentru cultura ardeiului sunt Campia si Podisul Transilvaniei, parte de est a Moldovei.
Zone putin favorabile sunt cele cu temperaturi scazute, ardeiul fiind o planta termofila.
Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail: platarescu_florentina@yahoo.