Gradina

#bulbi #crin #gladiole #plantare bulbi #bulbi primavara

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu, inginer horticol: Ce bulbi putem planta in aceasta perioada?

Oare de cate ori, la vederea unui petic de pamant ramas necultivat, ne reamintim ca pentru a il imbraca in acele creatii pline de semnificatii nu ar trebui sa ratam momentele optime de plantare, specifice fiecarei plante in parte? Cunoasterea acestor momente constituie primul pas in reusita noastra. De aceea vreau sa incep prin a va prezenta cateva plante ce se preteaza a se planta in aceasta primavara si perioadele lor de plantare.


Gladiolus

Gladiolus (gladiole) este o planta cu aspect de tufa, ce are perioada de inflorire vara. Prefera solurile usoare, permeabile, nisipo-lutoase, nisipo-argiloase. Udarea plantelor trebuie sa se faca regulat. Nu da rezultate bune in regiunile aride, cu arsite puternice si cu precipitatii putine.

Perioada de plantare: sfarsit de aprilie pana la jumatatea lunii iulie.

Sursa foto: blog.jewelrydays.com

Lilium

Lilium sau crinul este o planta deosebita datorita diametrului florilor, coloritului si mirosului specific. Nu necesita ingrijirii speciale. Prefera locurile ferite de vant si insorite, iubind caldura directa a razelor de soare. Se dezvolta bine pe un sol umed si racoros.

Perioada de plantare: primavara sau toamna.

Sursa foto: ausgardener.com.au

Polyanthus tuberosa

Polyanthus tuberosa sau chiparoasa se caracterizeaza prin faptul ca florile ei degaja un parfum puternic si persistent. Infloreste din iulie pana in octombrie, poate atinge inaltimea de 100-120 cm, prefera solurile usor permeabile si cu expozitie sudica.

Perioada de plantare: sfarsit de aprilie - jumatatea lunii mai.

Sursa foto: bulbsonline.blogspot.com

Liatris

Liatris sau "stea stralucitoare" este o planta perena, ce poate atinge pana la 1,5 m inaltime, in functie de conditiile pe care le are si de varietatea din care face parte. Este usor de cultivat, prefera soarele, insa tolereaza si semiumbra. Se dezvolta armonios pe un sol umed, bogat care are un drenaj bun, insa se adapteaza usor la diferite tipuri de sol, fiind insa foarte important ca solul sa nu se mentina umed perioada indelungate de timp, deoarece radacinile vor putrezi.

Perioada de plantare: primavara sau toamna.

Sursa foto: erbe.altervista.org

Freesia

Freesia, planta cu flori placut mirositoare, originara din Africa. Prefera un sol afanat, bine drenat, bogat in substante nutritive. Se poate planta in locuri semiumbrite si cu o oarecare umiditate atmosferica. Fata de umiditate nu are cerinte deosebite. Apa trebuie sa se dea totusi mai abundent in perioada dinaintea inflorii.

Perioada de plantare: aprilie - iunie.

Sursa foto: redbubble.com

Acidanthera

Acidanthera, planta cu flori mari, cu diametru de 5 cm, albe sau crem, foarte placut parfumate. Are nevoie de un substrat bine drenat si de o expunere in plin soare sau, in cazuri extreme, de cel putin 4 ore de soare pe zi. Se uda la nevoie.

Perioada de plantare: sfarsitul lunii aprilie - jumatatea lunii iulie.

Sursa foto: mycityisagarden.com

Montbretia

Montbretia este o planta erbacee cu flori colorate in rosu sau portocaliu. Necesita un sol argilos, nisipos, dar se dezvolta bine in orice tip de sol permeabil. Montbretia are nevoie de expunere la soare. Se uda regulat dar nu excesiv, planta rezistand rezonabil la seceta.

Perioada de plantare:  aprilie - mai.


Sursa foto: diggingdog.com

Pentru a avea parte de o inflorire esalonata, recomand ca plantarea sa se faca in mai multe etape. Tot aici doresc sa atrag atentia ca la plantare sa se tina cont de talia si culoarea plantelor, asigurandu-se astfel o armonie perfecta, atat in privinta arhitecturii spatiului, cat si in privinta culorii.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea