Gradina

#Florentina Platarescu #insamantare morcov #culturi morcov #morcov

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu: Cum sa ingrijesti corect culturile de morcovi

Morcovul (Daucus Carota) este o planta ce se preteaza a fi consumata atat in stare cruda, cat si sub forma unor preparate. Pe langa continutul bogat in saruri minerale (calciu, fier, fosfor), morcovul se remarca si printr-un continut bogat in vitamine (caroten-provitamina A, vitamina B1 si B2, vitamina K) cu rol deosebit de important in alimentatia noastra.

 

Exigentele ecologice ale morcovului

Morcovul este putin pretentios fata de temperatura, putandu-se semana din toamna sau primavara devreme - ceea ce face subiectul discutiei de acum.

Semintele germineaza la o temperatura de minim 3-4 grade Celsius. La o temperatura de 4 grade Celsius, plantutele rasar dupa 20 de zile de la semanat.

Temperatura optima pentru germinare este de 20 grade Celsius, cu rasarire dupa 12 zile de la semanat.

Fata de umiditate, morcovul are cerinte moderate, datorita sistemului radicular profund inradacinat.

Cerinte mai mari fata de apa se inregistreaza in perioada germinarii.

Seceta determina cresteri reduse si lignificarea radacinilor, iar excesul de umiditate, dupa perioade de seceta accentuata, are drept consecinta craparea longitudinala a radacinilor si, de asemenea, favorizeaza atacurile de boli.

Cerintele morcovului fata de intensitatea luminii sunt moderate, iar fata de durata de iluminare sunt mari. In conditii de zi lunga, continutul de carotenoizi din radacina creste.

 

De asemenea, morcovul valorifica bine efectul remanent al gunoiului de grajd aplicat culturilor premargatoare. Fertilizarea organica in anul culturii determina ramificarea partii comestibile.

Azotul este util doar in doze moderate.

Fata de fosfor, morcovul are cerinte mari chiar din primele lunii ale culturii, iar insuficienta potasiului incetineste formarea radacinilor si creste sensibilitatea la boli.

Morcovul prefera soluri usoare sau mijlocii, profunde, bine strucurate cu pH 6,5-7,5 %, neinfestate, fertile. Pe terenuri grele, insuficient afanate, radacinile se ramifica.

Tehnologia culturii in camp

Morcovul se cultiva prin insamanatare directa in camp - la insamanatare este de recomandat folosirea semintelor tratate.

Pentru distribuirea uniforma a semintelor, la semanatul manual este de preferat amestecarea acestora cu nisip umed. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Distanta de semanat poate fi de 25 cm intre randuri si de 5-6 cm intre plante pe rand (desigur, distante ce pot fi modificate si adaptate in functie de vigoarea soiurilor).

Lucrari de ingrijire

  • prasile mecanice si manuale, pentru afanarea solului si combaterea burienilor.
  • raritul plantelor in faza de 3-4 frunze adevarate bine formate, manual, la 4-6 cm intre plante pe rand.
  • aplicarea ingrasamintelor in doua-trei etape: dupa rarit si apoi in perioada ingrosarii radacinilor.
  • combaterea bolilor se face prin masuri preventive indeosebi impotriva putregaiului umed (Erwinia carotovora) si putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), cum sunt: respecatrea rotatiei, aplicarea de ingrasaminte cu P-K, recoltari pe vreme uscata si sortari corespunzatoare.

Recoltarea se face doar pe timp frumos din iunie pana in octombrie-noiembrie.

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea