Gradina

#ingrasaminte lichide #ingrasamintele granulate #ingrasaminte plante #plante de gradina

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Cum folosim fertilizatorii pentru plante si gazon

Pentru a avea niste flori cat mai frumoase, sau un gazon cat mai verde, ingrasamintele sunt indispensabile, atat la plantele decorative, cat mai ales pentru peluza de gazon.
 
Prefer sa folosesc ingrasamintele granulate, cu eliberare lenta, deoarece rezultatele sunt mai bune si de durata mai mare.

La plantele cu flori, cum sunt trandafirii, va trebuie un ingrasamant cu concentratie mai mare de fosfor (P), deoarece acesta ajuta la inflorire. Din fericire ambalajul ingrasamintelor te ajuta acum sa alegi, toate ambalajele au etichete cu concentratiile de NPK, precum si microelementele cuprinse.

Pentru rhododendroni, azalee si alte plante ce necesita un sol mai acid iti trebuie un ingrasamant special.

Ingrasamantul il puteti combina cu turba acida, dar si cu ace de brad sau pin, pe care le puneti la radacina arbustilor, fiind foarte benefice pentru aceste plante.

 

O aplicare de doua ori pe an este de regula suficienta pentru o buna inflorire a plantelor.

 

La gazon trebuie sa aplicati ingrasamant cu concentratie mai mare de azot (N), acesta contribuie la buna crestere a gazonului si inverzirea acestuia. Se recomanda a se aplica cam 27 gr la mp, eu insa aplic cam 40 gr la mp de 3 ori pe an (Aprilie, Iunie si August).

Dupa aplicare este bine sa udati gazonul doua-trei zile din abundenta, ca sa ajutati bobitele de ingrasamant sa patrunda in pamant, daca aveti noroc de multa ploaie cu atat mai bine.

Exista si ingrasamant lichid sau ceea ce se numeste ingrasamant foliar. Se asimileaza prin frunza, deci plantele trebuie stropite. Aceste ingrasaminte sunt o solutie in cazul in care o planta a virat brusc in galben si trebuie ajutata sa-si revina. Efectele sunt mai rapide decat la ingrasamantul granulat, dar de mai scurta durata - deci trebuie sa faceti mai multe aplicari.

La gazon se face si o ultima aplicare in octombrie, cu ingrasamant de toamna pentru gazon. Acesta este un fertilizator care protejeaza radacina ierbii, avand o concentratie mai mica de azot (N).

Aveti la dispozitie si ingrasaminte lichide pentru plante cu flori sau plante ornamentale prin frunza. Acestea se dilueaza in apa si sunt utile pentru revitalizarea rapida a plantelor. In timp ce granulele au efect pe durata mai lunga, cele lichide au efect imediat, dar pe durata scurta.

In functie de situatie, aveti acum la dispozitie si ingrasaminte amestecate cu erbicide, anti-muschi sau cu concentratie ridicata de fier.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea