Gradina

# jardina.eu #trandafiri soi #ingrijirea trandafirilor #trandafiri gradina

Expertul Acasa.ro, Alina Buha: Cum pregatim corect trandafirii de gradina pentru sezonul rece

Trandafirii sunt printre florile cele mai iubite din lume, iar o gradina de trandafiri este mereu o incantare pentru cei ce o ingrijesc si cei care o viziteaza deopotriva. Pentru a avea trandafiri frumosi, sanatosi si vigurosi, iata ce ne sfatuieste Alina Buhna, expert din partea jardina.eu.

Anotimpul răcoros bate la ușă, iar plantele din grădină trebuie atent îngrijite, astfel încât acestea să poată trece cu bine de temperaturile extrem de scăzute din timpul iernii. Deși simplu de plantat și de întreținut, trebuie să ții cont de câteva sfaturi și reguli de urmat pentru ca trandafirii să traverseze fără probleme sezonul rece. Înghețul poate distruge celulele trandafirilor și le poate usca tulpina, așadar indicat este să îi pregătești corespunzator.

Îngrijiirea permanentă a trandafirilor îi face mai sănătoşi și mai viguroși

Pentru a depăși cu bine perioada iernii, trandafirii de gradina trebuie îngrijiți corespunzător încă din vară. Pentru a-i menţine sănătoşi se aplică tratamente fito-sanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. Li se administrează ȋngrăşaminte dacă este cazul. Un trandafir viguros şi sănătos va rezista cu usurinţă oricărei ierni. După ce avem grijă ca pe timpul verii trandafirii să fie protejați împotriva bolilor şi dăunătorilor, sezonul tomnatic este perioada în care plantele intră în repaos vegetativ, fiind momentul propice pentru a pregăti trandafirii pentru sezonul de iarnă.

Nu se mai aplică sub nicio formă ȋngrăşăminte din luna septembrie. Regula de bază este să nu se mai administreze ȋngrăşăminte cu 8 săptămâni ȋnainte de primul ȋngheţ. Motivul este că aproape toate ȋngrăşămintele conţin şi azot, care favorizează creşterea vegetativă a plantei ȋncetinind astfel mult, sau ȋmpedicând intrarea plantei ȋn repaos vegetativ. Planta nefiind ȋn repaus vegetativ va degera cu siguranță la venirea primelor ȋnghețuri.

Zeama Bordeleză

Toamna târziu, după ultimul val de ȋnflorire, vă recomandăm să aplicați un tratament cu zeamă bordeleză (un amestec de piatra vânată cu var stins). Se găseşte la orice fitofarmacie şi este aceptată ȋn agricultura bio. Cuprul conținut de Zeama Bordeleză contribuie la o bună maturare (lemnificare) a ramurilor trandafirilor. O bună maturare ajută planta să treacă cu bine de gerurile de peste iarnă. De asemenea, previne apariția multor boli fungice ca: rapan, monilioză, pătarea neagră.

„Tăierea de uşurare”

Tot toamna târziu se scurtează la 50-60 cm toate ramurile trandafirilor. Această tăiere se numeşte „tăiere de uşurare” şi se face pentru a proteja ramurile plantei de ninsorile abundente din timpul iernii, care le-ar putea rupe cu tot cu altoi; astfel puteți pierde toata planta.

Musuroirea trandafirilor

Odată cu venirea primelor temperaturi negative, trandafirii se muşuroiesc cu pământ sau mulci. Muşuroiul va proteja altoiul şi planta pentru perioada cu temperaturi foarte scăzute şi fără zapada care să-i protejeze. Muşuroiul se face de 20-30cm. Nu faceți muşuroiul prea devreme, altfel la căldura de sub muşuroi se vor forma lăstari noi şi fragezi care vor degera la primele ȋnghețuri.

Și pentru că suntem ȋn sezonul plantării trandafirilor, poți alege trandafirul preferat din gama completă de trandafiri pentru grădina de la Jardina.eu. De la trandafiri cu flori mari, până la cei urcători și pomișori, decorează-ți grădina în funcție de preferințele tale.  Trandafirii urcători transformă ȋn 2-3 ani ȋntr-un colţ de rai orice gard sau poartă din curte. Trandafiri ca Don Juan, Queen Elisabeth sau Parade  te vor face să te ȋndrăgosteşti definitiv de grădina ta!

Tu ţi-ai pregătit grădina pentru sezonul rece?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea