Frumusete & Ingrijire

#alimente #frumusete #tinerete

7 alimente care te fac sa arati mai tanara cu 10 ani

Iti place sau nu, imbatranirea este un fapt care nu poate fi oprit. Asta nu inseamna ca nu putem sa nu imbatranim cu gratie si sa aratam frumos, indiferent de decada vietii in care ne aflam. Conteaza foarte mult ceea ce mananci, de aceea trebuie sa fii foarte atenta la alimentatie.

Pielea ta este un organ complex, activ, la fel ca inima sau rinichii. Aceasta este supusa atat actiunii factorilor interni, cat si a celor externi. Radiatiile UV, poluarea, toxinele, substantele chimice si conditiile meteo reprezinta o parte dintre factorii externi care afecteaza aspectul pielii.  

Din fericire, poti combate o mare parte dintre problemele cauzate de acestia. Nutritia adecvata iti va proteja pielea si iti va crea un aspect sanatos si tanar.

Antioxidantii

Antioxidantii precum vitamina C, E, A, beta-caroten, polifenoli si flavanoizi lupta impotriva daunelor oxidative produse de radicalii liberi si de expunerea la soare. Acestia joaca, de asemenea, un rol in sinteza colagenului, care asigura structura si elasticitatea pielii.

Vitamina D

Studiile recente au demonstrat ca aceasta vitamina este importanta nu doar pentru sanatatea osoasa. Vitamina D poate proteja celulele pielii, prevenind deteriorarea acestora sub actiunea razelor UV, ceea ce nu numai ca determina aspectul imbatranit al pielii, dar poate duce la aparitia cancerului de piele.

Prebiotice si probiotice

Asa cum intestinele au bacterii importante mentinandu-le sanatoase si functionand bine, la fel si pielea ta. Inclusiv pre-si probiotice in dieta ta este esentiala pentru microbiota si functia imuna a celulelor pielii tale, prevenirea bolilor de piele si a imbatranirii.

Acizi grasi esentiali

Corpul nostru nu poate produce acest tip de acizi grasi, motiv pentru care trebuie sa ii luam din alimente. Grasimile sanatoase, in special Omega-3, sunt responsabile pentru mentinerea productiei si elasticitatii colagenului, mentinand pielea hidratata si creand o bariera impotriva radiatiilor UV si a daunelor provocate de soare.

Produse alimentare pentru o piele tanara

1. Apa. Nu e neaparat un aliment, insa trebuie inclusa in meniul zilnic. Cat mai multa. Deshidratarea face ca pielea sa apara uscata, terna, lipsita de viata si o face mai sensibila la riduri.

2. Somonul. La fel ca si alti pesti grasi, somonul reprezinta o sursa excelenta carotenoizi (astaxantina si retinol), precum si de antioxidanti cu proprietati fotoprotectoare. Somonul contine, de asemenea, cantitati mari de vitamina D, coenzima Q-10 si acizii grasi Omega-3, care promoveaza protectia UV, hidratarea si regenerarea pielii.

3. Cafeaua si vinul rosu. Nu trebuie sa mai sari peste cafeaua de dimineata sau peste paharul de vin rosu din timpul cinei. Acestea te ajuta, de fapt, sa arati mai tanera. Polifenolii din strugurii rosii au proprietati puternic antioxidante si joaca un rol in prevenirea bolilor asociate stresului oxidativ. De asemenea, studiile au aratat ca un consum moderat de cafea poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a melanomului.

4. Ciocolata. Cu cat mai neagra, cu atat mai bine. Alege ciocolata care contine un minim de 75% cacao. Asemenea cafelei, ciocolata este bogata in antioxidanti si polifenoli, care imbunatatesc aspectul pielii.

5. Verdeturi. Varza Kale, spanacul si alte legume cu frunze verzi inchise la culoare sunt bogate in vitamina C, A si in luteina carotenoida. Toate aceste substante nutritive sunt esentiale in lupta impotriva daunelor oxidative si detoxifierii pielii.

6. Rosii. Acestea contin niveluri ridicate de licopen, un carotenoid care diminueaza leziunea oxidanta in tesuturi precum pielea ta.

7. Ceai verde. Printre multe alte beneficii, acest ceai contine flavonoide si polifenoli care protejeaza pielea in fata ridurilor si pot imbunatati elasticitatea pielii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare