Vitamina D este extrem de importanta pentru sanatatea fiecarui om. Aceasta influenteaza o multime de functii biologice, de la intarirea sistemului imunitar pana la mentinerea sanatatii oaselor. Obtinerea acestei vitamine prin expunerea la soare pot fi o sabie cu doua taisuri. De ce? Chiar daca soarele reprezinta o sursa naturala importanta de vitamina D, timpul petrecut la soare e necesar sa fie reglat cu mare atentie. O expunere moderata poate ajuta la maximizarea nivelului de vitamina D, insa expunerea excesiva poate duce la riscuri semnificative pentru sanatate, inclusiv arsurile solare si cresterea riscului de cancer de piele.
In ce alimente se regaseste vitamina D si care sunt beneficiile acesteia
Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a organismului. Chiar daca ar putea fi obtinuta si din surse alimentare, cum ar fi pestele gras, ouale sau produsele lactate, expunerea la soare ramane una dintre cele mai eficiente metode de a asigura o nivel optim de vitamina D.
Printre beneficiile vitaminei D se numara: sprijin pentru sanatatea oaselor - vitamina contribuie la absorbtia mineralelor esentiale din alimentatie, sistem imunitar puternic - potrivit studiilor vitamina D poate ajuta la intarirea raspunsului imunitar la infectii si poate reduce riscul de boli autoimune, imbunatatirea sanatatii mintale - contribuie la o stare de bine emotionala si la reducerea simptomelor depresive. De asemenea, vitamina D reduce riscul de boli cardiovasculare.
Recomandari importante pentru expunerea la soare
Specialistii spun ca expunerea la soare nu trebuie sa fie deloc una prelungita. Se recomanda intre 10 si 30 de minute de expunere la soare intre orele 10:00 si 16:00. Pentru persoanele cu pielea deschisa, expunerea directa a pielii, cum ar fi bratele si picioarele, este mai eficienta in producerea acestei vitamine.
Cantitatea de vitamina D poate varia in functie de tipul de piele. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare pot avea nevoie de mai mult timp la soare pentru a produce aceeasi cantitate de vitamina D ca si persoanele cu pielea mai deschisa.
Precautii. Importanta SPF-ului
Este foarte importanta folosirea cremei cu factor de protectie solara. Cu ajutorul ei previi arsurile solare si reduci riscul de cancer de piele. Supraexpunerea la soare poate avea efecte negative asupra sanatatii si creste riscul de dezvoltare a cancerului de piele.
Asadar, expunerea la soare pentru a obtine vitamina D este importanta pentru sanatatea generala, dar trebuie gestionata cu atentie pentru a evita riscurile pentru piele.