Frumusete & Ingrijire

#studiu #calvitie #chelie #barbati chelie #tratare calvitie

Veste buna pentru barbatii cu chelie! Un nou remediu surprinzator promite sa trateze calvitia

Barbatii care sufera din cauza pierderii parului au un nou motiv de bucurie, dupa ce oamenii de stiinta au anuntat ca sunt aproape sa realizeze un tratament revolutionar impotriva calvitiei, pe baza de celule stem.

Ideea combaterii calvitiei cu ajutorul celulelor stem a fost abordata si in trecut, dar fara rezultate majore. Acum, insa, situatia este alta, iar in viitorul apropiat metoda ar putea fi folosita pentru a face fericiti milioane de barbati din intreaga lume, care se temeau de implantul de par.

Celulele stem si regenerarea foliculilor

Mai multi cercetatori de la Universitatea Pennsylvania, din Philadelphia (SUA), au extras celule fibroblaste din piele, carora le-au adaugat 3 gene, pentru a le putea transforma in celule susa sau, in termeni mai cunoscuti, celule stem.

Aceste celule stem au capacitatea extraordinara de a se transforma in celule diferentiate, ceea ce poate ajuta la regenerarea si formarea de tesuturi, organe si sisteme din corpul uman, inclusiv la formarea de foliculi capilari in interiorul dermului.

Printr-un control foarte atent al cresterii celulelor, oamenii de stiinta spera sa le multiplice suficient de mult, incat sa se produca regenerarea foliculilor si implicit cresterea unor noi fire de par.

Deocamdata, cercetarea s-a realizat pe soareci, carora le-au fost implantate aceste celule stem si a rezultat o dezoltare a unor foliculi capilari asemanatori cu cei regasiti la oameni.

Publicata in revista "Nature Communications", descoperirea cercetatorilor de la Universitatea Pennsylvania ar putea fi un pas urias in tratarea calvitiei, dar este nevoie de teste suplimentare.

De ce apare calvitia

Aproximativ un sfert dintre barbatii cu varste pana in 30 de ani observa ca incep sa isi piarda podoaba capilara. Pentru unii, acest fapt reprezinta un adevarat soc si un motiv suficient de bun pentru a apela la un implant de par, in cazul in care au resursele financiare necesare.

Cei mai multi barbati, insa, se resemneaza in fata calvitiei si fie isi rad de tot parul, fie il aranjeaza in asa fel incat chelia sa fie mai putin vizibila.

Printre cele mai comune cauze ale calvitiei se numara predispozitia genetica, excesul de testosteron, deficienta de fier, o boala cronica, excesul de vitamina A, carenta de proteine si anumite tratamente (chimioterapie, medicamente anticoagulante etc).

Sursa foto: hairenergizer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare