Frumusete & Ingrijire

#stomatolog #carii #periaj #periuta de dinti #dantura #dinti

Secretele dintilor frumosi!

Dintii albi si respiratia proaspata fac parte din atuurile seductiei. Simbol al puritatii, al tineretii si al sanatatii, un zambet frumos atrage privirea oricui si inspira dorinta... unui sarut.

 

Nu toti avem un zambet perfect, „publicitar”. Totusi, cateva reguli elementare, despre intretinerea danturii, va ajuta sa aveti dinti sanatosi si sa afisati un zambet frumos, fara complexe, in fata aparatului de fotografiat.

O data pe an, la stomatolog

Nu aveti probleme acute (dureri, sangerari, carii vizibile) drept pentru care renuntati sa mergeti anual la consultul stomatologic recomandat. Bineinteles nimanui nu-i place sa deschida gura la maximum si parca va ia cu frisoane numai gandindu-va la freza stomatologica. Uitati de aceasta frica de copil si repetati de mai multe ori in gand: „Mai bine sa previn, decat sa tratez!”.

In urma unui control stomatologic , medicul poate detecta la timp cariile si poate impiedica dezvoltarea lor. Acesta va observa inflamatiile gingiei si alte leziuni bucale pe care tu nici nu le bagi de seama.

De asemenea, detartrajul este foarte important:

- prevenire: tartrul favorizeaza inflamarea gingiilor si permite proliferarea bacteriilor, care, pe termen lung, pot afecta osul maxilarului.

- estetic: dintii galbeni sau patati din cauza nicotinei, cafelei, ceaiului sunt curatati in urma unui detartraj.

Spalatul pe dinti

Aspra, medie, subtire, flexibila, electrica... exista o gama larga de periute de dinti. Retineti de la bun inceput ca in momentul cumpararii este bine sa optati pentru o periuta cu dinti de nylon, pentru ca parul natural favorizeaza proliferarea bacteriilor mult mai usor.

Pentru o curatare perfecta care sa ajunga si in locurile cele mai dificle alegeti o periuta de dinti cu capatul mare si cu perii scurti deoarece curata mai intens. De asemenea, este important sa schimbati periuta de dinti de 3-4 ori pe an.

Sfat: periajul trebuie efectuat dupa fiecare masa sau minimum de doua ori pe zi, prin miscari rotative pentru a spala dintii si totodata pentru a masa gingiile.

Alimentatia potrivita

Alimentatia joaca un rol primordial pentru sanatatea si frumusetea dintilor, in primul rand pentru ca gura este locul prin care aceasta intra in organism si intra in contact cu dintii dar de asemenea pentru ca nutrientii pe care hrana zilnica ii contine contribuie la starea de sanatate a tesuturilor celulare.

Zaharul este principalul dusman al smaltului dentar . Prezent sub diferite forme, este imposibil de evitat, dar macar sa fie limitate alimentele care il contin.

Astfel:

- Limitati consumul de bomboane;

- Evitati rontaitul (seminte, chipsuri, alune etc);

- Renuntati total la dulciuri inainte sa va culcati;

Respiratie urat mirositoare
Adesea jenanta, uneori oribila, respiratie urat mirositoare este un subiect aproape tabu. Principalele cauze sunt: afectiunile dentare (carii, gingivite), tulburari ORL (sinuzita, amigdalita) si tulburari intestinale. In toate cazurile, responsabili sunt germenii si bacteriile care se dezvolta in gura noastra fara oxigen. In alte cazuri, o respiratie trecatoare poate fi provocata de anumite medicamente care usuca gura (antibiotice, hipertensive, antidepresive, somnifere), reflux gastric, diabet.

Cum se poate rezolva

- Tratati problemele dentare si alte cauze patologice.

- Beti apa de-a lungul zilei, pentru a evita uscarea gurii.

- Salivati: pentru oxigenarea gruii si impiedicarea proliferarii bacteriilor, mestecati guma sau bomboane fara zahar.

- Mancati legume care contin multa apa (rosii, castraveti, telina) si frcute (merele sunt un remediu excelent). Presarati patrunjel pe mancare.

- Evitati usturoiul, ceapa si condimentele. Produsele lactate sunt adesea greu digerabile si pot fermenta ceea ce duce la crearea unui miros neplacut in gura.

- Evitati alcoolul si evitati pe cat posibil tigarile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului