Frumusete & Ingrijire

#inrosire #produse cosmetice #demachiaj #piele fragila #minerale #dermatocosmetice #fond de ten #irita #machiaj #piele sensibila #piele

Se poate machia pielea sensibila?

Usor iritabila, pielea sensibila este inainte de toate o piele fragila , foarte reactiva. Pentru ca poate fi agresata usor, aceasta are nevoie de o ingrijire adecvata pentru a o ajuta sa se apere. Dar, sa gasesti produsul potrivit poate deveni o adevarata problema, mai ales cand vine vorba de machiaj. De aceea, foarte multe femei prefera sa renunte. Totusi, pielea sensibila si machiajul nu sunt chiar incompatibile.

Cum sa recunosti pielea sensibila

Pielea ta este fina si delicata, se inroseste, se strange si se usuca foarte repede? Daca ai aceste simptome, in mod cert ai o piele sensibila . Mult mai fina decat o piele normala, o piele sensibila are tendinta de a reactiona negativ fata de tot ceea ce este in jur: produse cosmetice, mediu inconjurator  (frig, vant, caldura, apa, poluare), contactul cu haine aspre, tutun, stres etc. In cazul unora, chiar emotiile sau anumite alimente pot provoca diferite reactii.

Rezultatul: pielea se descuameaza foarte usor, apar mici iritatii rosiatice, devine rugoasa si uneori dureroasa. In aceste conditii, nu este deloc usor sa traiesti avand o piele de acest gen.

Ce produse irita pielea

Cand vine vorba de cosmetice, adesea este foarte dificil sa identifici agentul perturbator. Cei care se gasesc mereu in”banca acuzatilor” sunt parfumurile de sinteza si colorantii chimici, dar si conservantii si toate ingredientele care usuca prin felul in care actioneaza - astringent, absorbant sau purifiant – precum alcoolul, argila, siliciul, acizii de fructe, retinolul etc.

Cand ai pielea sensibila, este totusi dificil sa faci diferenta intre simple inrosiri denumite „reactii” si o adevarata eruptie cutanata alergica. De fapt, o piele sensibila este o piele care sufera permanent si care constituie un teren ideal pentru aparitia fenomenelor alergice. Din pacate, pentru cei care sufera de piele sensibila, alergia este adesea: cea de-a doua etapa.

Iritata si descuamata, o epiderma sensibila favorizeaza aparitia episoadelor alergice. Bariera cutanata nu mai indeplineste rolul protector impotriva elementelor greu de tolerat.

Machiajul care nu dauneaza

O piele sensibila nu are interdictie la machiaj, asa cum s-ar crede. Machiajul nu era asociat cu sanatatea, insa lucrurile s-au schimbat de cand s-au creat cosmeticele organice care sa ofere exact ceea ce are nevoie corpul nostru.

Fiecare piele este diferita, de aceea este dificil de recomandat un anume tip de produs pe care sa-l folosesti cand ai pielea sensibila. In primul rand produsele trebuie testate, pentru ca un ingredient iti poate face rau doar tie, in timp ce altor persoane cu pielea sensibila se dovedeste benefic. In general, este bine ca pielea sa nu fie incarcata cu produse cosmetice, sa fie cat mai lejera, sa poata respira. Opteaza pentru produse cat mai simple, neutre (de exemplu, creme pe baza de apa).

Produsele de machiaj pot camufla petele rosii si alte reactii cutanate inestetice. Insa, este important sa stii sa faci alegerea corecta. In primul rand trebuie sa eviti tot ceea ce poate irita, usca sau sensibiliza epiderma.

In ceea ce priveste fondul de ten, uita de produsele cu proprietati anti-imbatranire (antirid, lifting, intinerire). Exista sanse mari ca acestea sa fie imbogatite cu retinol sau cu vitamina A, substante care irita pielea. In schimb, nu ezita sa folosesti pigmenti corectori, pentru ca au rolul de a camufla. O baza verde, de exemplu, neutralizeaza roseata. Dupa aceea, se aplica in mod normal fondul de ten. Foarte lejere si naturale, pudrele minerale constituie o alternativa la fondul de ten clasic, pentru ca au o cantitate extrem de mica de conservanti si ingredienti sintetici care pot irita pielea sensibila.

Exista o serie de produse de machiaj (rujuri, farduri, rimeluri etc) cu formule blande, non-iritante, special create pentru pielea cu probleme: dermatocosmeticele. Aceste produse se gasesc in special in farmacii si sunt recomandate de specialisti care ofera consiliere fiecarui client, in functie de nevoile sale. Asadar, daca ai ochii sensibili poti recurge la rimeluri cu ingrediente 100% naturale.

De asemenea, pentru a preveni reactiile nedorite ale pielii, iti poti indrepta atentia asupra gamei de produse pe baza de apa termala. Special concepute pentru pielea sensibila si reactiva, aceste cosmetice calmeaza si previn iritatiile de la nivelul epidermei.

De asemenea, anumite game bio recomanda linii de machiaj special create pentru pielea sensibila. Fara conservanti, fara parfum si coloranti, cosmeticele organice sunt mult mai putin iritante. Un amplu magazin online cu produse organice, deschis recent, este www.rangali.ro.

Cum sa ai grija de produsele cosmetice

Daca ai gasit produsele cosmetice care ti se potrivesc, este indicat sa ramai la acestea pe o perioada mai mare de timp. Totusi, trebuie sa ai mare grija in ceea ce priveste intretinerea acestora. Foarte important: fereste-le de bacterii care le pot contamina!

Iata cateva reguli de care este bine sa tii cont:

Respecta termenul de valabilitate al produsului. Este prima regula de baza. Pentru a observa acest lucru, uita-te pe spatele produsului si vezi ce simbol este specificat: 3M, 6M sau 12M (3 luni, 6 luni sau 12 luni de la desfacerea produsului). Dupa aceasta perioada, substantele active se oxideaza, formula este mai putin stabila si poate antrena reactii cutanate nedorite.  

Opteaza pentru flacoane cu pompita. Acestea permit evitarea contactului direct al degetelor cu produsul, dar si cu atmosfera umeda din baie, teren ideal pentru dezvoltarea bacteriilor si a altor organisme care pot altera compozitia. 

Pastreaza cosmeticele intr-un loc uscat. In mod normal, cosmeticele nu trebuie pastrate in baie din cauza caldurii si a mediului umed. Este mai bine sa le pastrezi in dormitor, in noptiera, de exemplu.

Inchide bine produsele. Nu uita niciodata sa pui capacul la dermatograf. In primul rand ca protejeaza mina creionului de praf, de umezeala si bacterii. Acelasi lucru este valabil si in cazul celorlalte produse.

Curata pensulele de machiaj. In mod regulat si cu multa grija, spala pensulele cu apa calda si sapun. Evita ca praful sau alte bacterii sa contamineze pudra si fardurile pe care le folosesti zilnic.

Greseli frecvente in intretinerea produselor

Pentru a pastra in conditii bune de siguranta produsele de machiaj, iata cateva greseli frecvente pe care este bine sa nu le faci:

Amesteci mascara cu apa sau cu o lotiune pentru a dilua rimelul care a devenit prea gros. Este cel mai usor mijloc de a contamina si denatura formula de baza a rimelului, ceea ce reprezinta practic un risc de imbolnavire. Un truc simplu ar fi fi sa introduci tubul de rimel bine inchis in apa calda, timp de cateva secunde. Continutul se va inmuia si ulterior se va lichefia. 

Imprumuti cosmeticele. Nu este indicat sa folosesti de la cineva sau sa imprumuti cuiva cosmeticele. Daca este vorba de fond de ten la tub, nu este nimic grav. Insa orice produs se aplica direct pe ochi sau gura trebuie sa ramana strict personal, in special din motive de igiena personala.

Lasi produsele deschise. Uiti sau nu, ti se intampla sa lasi cremele deschise. Este o mare greseala. Lotiuni de corp, fond de ten, pudra sau alte mici cutiute de machiaj trebuie sa ramana mereu inchise. Daca raman la aer, aceastea risca sa se strice mult mai usor si sa acumuleze praf si bacterii. Tine minte ca de fiecare data cand folosesti un produs sa-l inchizi.

Cand spui machiaj, spui automat si machiaj

Sa ai grija de pielea ta presupune cu precadere sa o cureti corespunzator. Cand pielea este sensibila, aceasta etapa este mai mult decat indispensabila. Insa, de la bun inceput cuvantul de ordine trebuie sa fie: blandete.

Pentru a indeparta machiajul, impuritatile, urmele de praf, nu folosi apa de la robinet care este excesiv de calcaroasa si nici sapunul pentru ca este extrem de agresiv. Opteaza pentru un lapte demachiant foarte bland care sa respecte ph-ul pielii tale, fara sa altereze bariera cutanata. De asemenea, poti opta pentru apa termala care este mult mai protectoare cu pielea ta.

Pentru a hidrata pielea aplica lejer o crema nutritiva, care repara epiderma. Nu exagera cu o cantitate mare de produs, pentru ca risti sa incarci prea tare pielea. Pe timpul noptii, foloseste cat mai rar produse de ingrijire .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare