Frumusete & Ingrijire

#boli #bacterii #riscuri #jacuzzi

Riscurile la care te expui cand faci baie intr-un jacuzzi

Oricat de relaxanta si de placuta ar fi o baie in jacuzzi, trebuie sa fii constient/a de faptul ca implica anumite riscuri asupra sanatatii. Afla si tu care sunt acestea si invata sa te protejezi cat mai eficient de eventualele efecte nocive ale acestei activitati.

Expertii in epidemiologie si in microbiologie sunt de parere ca baia in jacuzzi nu indeplineste toate conditiile de igiena si sanatate pe care le intruneste, de exemplu, baia in piscinele cu apa rece. Apa fierbinte este mai dificil de igienizat decat cea rece, iar aburii la care te expui in timpul unei bai in jacuzzi pot raspandi si ei numerosi germeni si bacterii.

Care sunt germenii cei mai comuni intalniti in jacuzzi

Unul dintre cei mai comuni germeni pe care ii poti contracta din jacuzzi este Pseudomonas Aeruginosa, care poate cauza infectia numita "foliculita Pseudomonas". Acesta rezista atat in apa, cat si in sol, dar se multiplica doar in apa, atunci cand cantitatea de dezinfectanti este insuficienta. Pielea ta este expusa la acesta in timpul unei bai in jacuzzi, mai ales ca aceasta activitate relaxanta dureaza destul de mult de obicei.

Efectele pe care le are Pseudomonas Aeruginosa asupra corpului uman se manifesta la nivelul pielii, in locurile in care nu este protejata de costumul de baie, prin mancarimi si pete, care se dezvolta in vezicule cu puroi ulterior. Simptomele devin evidente la doar cateva zile de la expunere.

Daca foliculita Pseudomonas este o afectiune usoara care se trateaza de la sine in cele mai multe dintre cazuri, o boala mult mai dificil de tratat este "boala legionarilor". Aceasta se aseamana cu pneumonia si este cauzata de un germen numit Legionella, care se dezvolta cu precadere in apa calda si este inhalat sub forma de vapori. Persoanele cu varste de peste 50 de ani, fumatorii si cei care au un sistem imunitar mai fragil sunt expusi in mod direct contaminarii. Aceasta afectiune poate degenera in complicatii precum febra Pontiac, o infectie respiratorie asemanatoare gripei.

Ce bacterii poti aduce chiar tu intr-un jacuzzi

In afara agentilor patogeni care se gasesc in mod natural in apa, persoanele care folosesc jacuzzi au aportul propriu de germeni care contamineaza apa. Materiile fecale sunt printre cei mai periculosi dintre acesti germeni, alaturi de urina si de transpiratie. Infectiile si bolile contagioase se pot astfel contracta foarte usor dintr-un jacuzzi.

Cum sa te feresti de contractarea bacteriilor si a virusurilor din jacuzzi

Desi cei mai multi oameni care fac baie intr-un jacuzzi au obiceiul de a face dus dupa ce s-au relaxat intr-o astfel de cada cu apa calda, este foarte important sa faci acest lucru si inainte de a intra in jacuzzi. Produsele precum lotiunile de corp, cremele cu factor de protectie solara sau resturile de machiaj pot afecta actiunea dezinfectantului din apa.

Un alt aspect important este numarul persoanelor alaturi de care faci baie intr-un jacuzzi. Acesta trebuie sa fie cat mai mic, pentru ca nivelul de bacterii si virusuri pe care il aduce fiecare cu sine sa fie cat mai redus.

Specialistii recomanda utilizarea kiturilor de testare a apei inainte de a face baie intr-un jacuzzi. Acestea se gasesc in magazinele specializate cu produse pentru piscina si nu costa foarte mult. Pentru a nu fi nociva, apa din jacuzzi trebuie sa se inscrie in urmatoarele limite: 2-4 mg/l clor si 4-6 ml/l brom. PH-ul apei recomandat de specialisti este de 7,2-7,8.

Sursa foto: charterworld.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului