Frumusete & Ingrijire

#sensibilitate dentara #stomatologie #albire #tartru #prevenire

Principalele afectiuni dentare si metode simple de prevenirea acestora

Specialistii recomanda controlul stomatologic o data la sase luni, deoarece acest obicei sanatos te ajuta sa previi eventualele probleme, in loc sa ajungi sa le tratezi. Nu ai de ce sa iti faci griji daca mergi din timp sa verifici starea generala de sanatate a danturii tale si, probabil, iti vei multumi mai tarziu ca ai facut acest pas. Scapi astfel de eventualele complicatii, dureri chinuitoare si faci si cateva economii in bugetul tau.

Daca deja respecti recomandarea de a merge periodic la dentist, iata care sunt problemele care te pot trimite din nou pe scaunul acestuia.

Care sunt principalele afectiuni dentare?

1 Dinti ingalbeniti

Pentru un zambet frumos si sanatos trebuie ca dintii tai sa fie perfect sanatosi si curati. Culoarea lor naturala este alba, insa, din cauza unei igiene precare, este posibil ca dintii sa se ingalbeneasca sau sa se pateze.

Mergi la medicul stomalog pentru un tratament de albire, insa nu abuza de acest proces. Cu timpul, smaltul dintelui se subtiaza si devine transparent. Cel mai bine este sa respecti un ritual zilnic de curatare a dintilor, folosind ata dentara dupa fiecare masa. Nu uita de periajul temeinic, cel putin de doua ori pe zi, si foloseste apa de gura pentru dezinfectarea cavitatii bucale.

2 Dinti sensibili

Daca simti o durere ascutita in prezenta diversilor stimuli externi (alimente reci, alimente fierbinti), este posibil sa te confrunti cu problema sensibilitatii dintilor. Cauza principala a aparitiei hipersensibilitatii dentare este slabirea structurii smaltului.

Mergi de urgenta la stomatolog pentru a evita eventualele complicatii si urmeaza tratamentul prescris de acesta.

3 Dureri de dinti

De cele mai multe ori, durerile de dinti apar ca o consecinta a cariilor dentare. Din cauza bacteriilor din gura, care descompun zaharurile in acizi, smatul exterior al dintelui este atins si este afectata dentina. O vizita de rutina la medicul stomatolog te poate salva de problemele de acest fel.

4 Placa dentara (tartrul)

Depunerile de pe suprafata dintilor poarta denumirea de placa dentara si constituie principala cauza a cariilor. In momentul in care placa dentara s-a mineralizat (s-a intarit), apare asa-numitul tartru, care poate fi indepartat doar de catre medicul stomatolog, cu instrumente speciale. Tartrul trebuie prevenit printr-un periaj corect si regulat, deoarece nu poate fi inlaturat acasa, indiferent de metoda folosita.

Cum poti preveni afectiunile dentare?

1 Control periodic la medicul specialist

Am subliniat deja ca una dintre principalele cerinte pentru a preveni afectiunile dentare este sa mergi la medicul stomatolog la intervale regulate de timp. Chiar daca tu nu observi unele afectiuni, aflate in stadiul incipient, acestea pot fi descoperite cu usurinta de un specialist.

2 Mananca alimente sanatoase

Include in alimentatia ta alimente sanatoase, acordandu-le o importanta sporita celor pe baza de calciu. In schimb, medicii recomanda evitarea produselor care contin zahar, deoarece acest ingredient se numara printre principalii dusmani ai unei danturi sanatoase.

3 Ai grija de igiena cavitatii bucale

Spala-te in fiecare dimineata si seara cu o pasta de dinti cu fluor, care te protejeaza impotriva eventualelor atacuri acide sau bacteriene.

Dupa periajul dintilor, foloseste ata dentara si apa de gura pentru dezinfectarea intregii cavitati bucale.

Sursa foto: premierorthodontics.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare