Frumusete & Ingrijire

#deodorant natural #transpiratie #bicarbonat de sodiu

Prepara-ti singura un deodorant natural, ieftin si eficient

Din ce in ce mai des se pune problema efectelor nocive pe care deodorantele si antiperspirantele din comert le au asupra sanatatii noastre.

Folosirea deodorantelor anti-perspirante prezintă două mari riscuri pentru sănătate, deoarece compusii pe baza de aluminiu blocheaza glandele sudoripare. Astfel, procesul natural de detoxifiere a organismului prin transpiratie este afectat. In plus, aluminiul poate creste riscul de cancer, in special cel mamar, dar si de Alzheimer sau alte boli neurologice.

Substante nocive in deodorantele din comert

Parabenii (conservantii) si ftalatii (parfumul) din deodorante sunt substante estrogenice care perturba sistemul endocrin, adica interactioneaza cu productia de hormoni din organism.

Potrivit studiului „Sa invatam sa gandim in termeni chimici”, realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC) în 2016, 77 % dintre deodorantele tip roll-on analizate contin substante perturbatoare ale sistemului endocrin si substante alergenice.

Totodata, studiul mai indica faptul ca 29% dintre produsele analizate contin BHT, o substanta cu potential carcinogen, in vreme ce 23% dintre aceleasi produse analizate contin clorhidrat de aluminiu, o substanta cu potential toxic asupra creierului.

Din acest motiv, multi oameni iau in considerare deodorantele simple si naturale, care pot fi facute si acasa.

Cum prepari un deodorant la tine acasa

Inainte de orice, trebuie amintita importanta igienei personale cand vine vorba de eliminarea mirosurilor neplacute provocate de transpiratie. Curatarea cu apa si sapun a subratului trebuie facuta in fiecare dimineata si de fiecare data cand facem un efort fizic sustinut. Transpiratia proaspata nu miroase, acest lucru se intampla doar atunci cand intra in interactiune cu bacteriile de pe piele.

Pentru a fi siguri ca deodorantul pe care il folosim nu este nociv pentru sanatate, putem apela la cateva retete simple. Acestea ne ajuta sa ne facem singure acasa propriul deodorant din ingrediente naturale.

Reteta deodorant spray lichid

Un deodorat spray lichid nu este eficient doar impotriva mirosului de transpiratie, ci joaca si rolul de supliment mineral si asta pentru ca este bazat pe ulei de magneziu.

Ingrediente: 20 picaturi extract uleios din plante, 20 picaturi ulei de magneziu, 1/4 lingurita sare de lamaie, 1/2 lingurita alcool de 96 de grade

Pentru parfum citric: 5 picaturi ulei esential de arbore de ceai, 5 picaturi ulei esential de roinita, 10 picaturi ulei esential de lamaie

Pentru parfum floral: 5 picaturi ulei esential de salvie, 5 picaturi ulei esential de lavanda, 10 picaturi ulei esential de muscate.

Mod de preparare: Intr-un pulverizator de 100 ml, adaugati uleiurile, sarea de lamaie si alcoolul. Agitati ca sa se amestece. Adaugati apoi uleiul de magneziu, putin cate putin, agitand pentru omogenizare.

Acest spray se pastreaza la loc intunecat si racoros, ferit de razele soarelui. Este indicat sa il folositi cel mult sase luni dupa preparare.

Extractul uleios poate fi facut in casa, punand plantele la alegere la macerat in ulei de masline timp de 2-3 saptamani. Uleurile esentiale sunt special alese pentru a avea, pe langa miros placut, si actiune antibacteriana.

Bicarbonatul de sodiu, ingredientul de baza pentru atiperspirantele crema sau solide

Variantele pe baza de bicarbonat de sodiu sunt antiperspirante naturale foarte eficiente. Aflat in aproape orice gospodarie, bicarbonatul si-a dovedit eficienta si in combaterea mirosului neplacut generat de transpiratie pe piele. Iata cateva retete pe baza de bicarbonat de sodiu, pentru toate gusturile si tipurile de piele:

Deodorant de corp cu unt de shea

Ingredinte: 3 linguri ceara de albine, 6 linguri ulei de cocos cosmetic, 3 linguri unt de shea, 3 linguri amidon alimentar, 3 linguri bicarbonat de sodiu, 10 picaturi ulei esential (dupa preferinte)

Mod de preparare: Ceara de albine se topeste la bain-marie, intr-un vas ceramic. Adaugam uleiul de cocos si untul de shea, amestecand usor, pana se topesc si se omogenizează. Separat se amesteca pudrele - amidonul și bicarbonatul. Se toarna usor uleiurile topite peste pudre si se amesteca pana se obtine o compozitie cremoasa in care se adauga uleiul esential ales pentru aroma. Crema obtinuta se pune intr-un intr-un recipient de plastic si se lasa la frigider cateva ore inainte de aplicare. Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine consistenta si proprietatile.

Deodorant cu ulei de cocos

Ingrediente: o lingura cu varf de bicarbonat de sodiu, o lingura și jumatate de amidon, 5 linguri de ulei de cocos, 10 picaturi de ulei esential, dupa preferinte.

Mod de preparare: Uleiul de cocos este solid daca sta la o temperatura mai mica de 24 de grade, asa ca trebuie pus intr-un bol de portelan deasupra unui vas cu apa fierbinte, pentru a-l lichefia. Dupa aceea se adauga bicarbonatul si amidonul, se amesteca bine pana cand se dizolva, iar la final se pun cele 10 picaturi de ulei esential. Compozitia se pune la frigider intr-un recipient de plastic.

Deodorant cu ulei de jojoba

Ingredinte: o lingura de ceara de albine, o lingura ulei de jojoba, o lingura de bicarbonat de sodiu, cateva picaturi de uleiuri esentiale in functie de aromele preferate.

Modul de preparare este identic cu cel de la retetele prezentate anterior.

Foto: stockfreeimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului