Frumusete & Ingrijire

#obiceiuri igiena care fac rau #obiceiuri igiena #igiena

Obiceiuri de igiena care-ti fac mult rau! Tu le practici? Iata ce trebuie sa faci in schimb

Toata lumea sare peste un dus sau uita sa foloseasca ata dentara. Cat de rau ar putea fi... nu-i asa? Expertii dezvaluie consecintele reale ale acestor obiceiuri proaste de igiena.

Periajul neregulamentar sau folosirea atei dentare

Ce s-ar intampla daca ai renunta la periuta de dinti si la ata dentara? "In primul rand, ai avea gingii umflate si sangerande, respiratie urat mirositoare si [ai putea] dezvolta carii", spune Natasha Lee, DDS, presedinte al Asociatiei Dentare din California. Cariile netratate s-ar deplasa pana la nervi, necesitand tratamente de canal, iar resturile din gura ar duce la boli ale gingiilor, o afectiune nedureroasa care, in cele din urma, face ca dintii sa cada.

Si lucrurile se inrautatesc. "Exista un numar tot mai mare de cercetari care indica o asociere intre bolile gingivale si alte probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima si diabetul", noteaza Lee.

Dus mai rar

"Igiena personala are un scop mai important decat acela de a tine la distanta mirosul corporal", spune expertul in ingrijirea pielii Janine Frances. Cu alte cuvinte, nu este doar scarbos: Apa si sapunul pot preveni acneea, eruptiile cutanate si infectiile care pun viata in pericol. "Bacteriile se dezvolta rapid pe corp, iar atunci cand au o multime de celule moarte ale pielii cu care sa se hraneasca, bacteriile de pe piele pot provoca, mancarimi, iritatii si inflamatii", spune Frances. "Daca ai deja o afectiune a pielii, cum ar fi eczema, faptul ca nu faci dus in mod regulat o poate inrautati."

Nu te demachiezi seara

La sfarsitul unei zile lungi, ar putea fi tentant sa te culci fara sa te speli de machiaj. Dar orice make-up artist sau profesionist in ingrijirea pielii iti va spune ca aceasta este una dintre cele mai grave greseli de igiena pe care le poti face. "Faptul ca nu va spalati zilnic pe fata poate crea pori infundate, ceea ce poate duce nu numai la aparitia punctelor negre si a cosurilor, ci si la o culoare neuniforma a pielii din cauza cresterii excesive a celulelor pielii", mai spune Janine Frances.

Speli rar lenjeria intima sau sutienele

Dezvolti afte si infectii ale tractului urinar. Netratate, infectiile tractului urinar se pot deplasa la rinichi si pot provoca septicemie, care poate pune viata in pericol, iar aftele si infectiile pot provoca infertilitate si cicatrici interne.

Si mai sunt si sutienele, pe care majoritatea femeilor nu le spala dupa fiecare purtare. La fel ca orice haine nespalate, sutienele murdare retin uleiuri si bacterii, care vor provoca in cele din urma acnee, eruptii cutanate si mai rau.

Impartirea periutei de dinti sau a aparatului de ras

Uneori este bine sa fii egoist, iar produsele de ingrijire personala sunt un exemplu perfect de situatie in care impartirea nu inseamna neaparat grija. De exemplu, obiceiurile proaste de igiena orala sunt destul de rele - cu siguranta nu ai nevoie ca bacteriile din gura altcuiva sa o infecteze pe a ta. Iar raspandirea infectiilor este exact ceea ce se poate intampla daca folosesti periuta de dinti a altcuiva, spune Asociatia Dentara Americana. Consecintele infectiilor orale variaza de la boli ale gingiilor pana la afectiuni potential fatale, cum ar fi bolile de inima si diabetul.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare