Frumusete & Ingrijire

#piele # ingrijirea pielii #imbatranirea pielii

Lucruri pe care nu le stiai despre pielea ta

Ingrijirea pielii este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Insa, pe langa prevenirea ridurilor, este foarte important sa urmaresti toate schimbarile de la nivelul pielii deoarece acestea pot indica probleme serioase.

Iata ce trebuie sa stii:


1 Aspectul si textura pielii ofera indicii despre starea de sanatate. Schimbarile de la nivelul pielii pot semnala probleme serioase de sanatate. De exemplu, hormonii pe care glanda tiroidiana ii produce sunt responsabili de grasimile care protejeaza pielea. Acesti hormoni sunt in stransa legatura si cu pigmentarea pielii.

La persoanele care sufera de hipertiroidism, epiderma se ingroasa, iar pielea devine mai moale. In cazul hipotiroidismului, pielea devine foarte uscata si tare, in special la nivelul palmelor.

Un alt semnal de alarma este inchiderea la culoare a pielii din jurul gatului. Acest simptom este cel mai adesea asociat cu diabetul.

2 Toti oamenii au acelasi pigment in piele. Melanina este un pigment organic prezent in pielea tuturor oamenilor, indiferent de rasa. Diferentele de culoare si de tonuri la oameni din aceeasi rasa sau din rase diferite sunt date de cantitatea de pigment prezenta in organism si modul in care acest pigment este repartizat.

Toti oamenii, indiferent de culoare, au acelasi numar de melanocite, celulele care produc melanina. Aceste celule produc si alte substante care difera. La unele persoane sunt mai dense, ceea ce duce la o culoare inchisa a pielii. De asemenea, cu cat aceste substante sunt mai dense cu atat protejeaza mai mult pielea de cancer.

3 Pe masura ce imbatranim, pielea elimina celulele moarte mai lent. Te-ai intrebat vreodata de ce pielea copiilor este atat de proaspata? Pielea produce la orice varsta celule noi care ajung la suprafata, mor si apoi sunt eliminate. In cazul celor tineri, acest proces este mult mai rapid. La copii, acest proces are loc la fiecare doua - trei saptamani, ceea ce le confera pielea stralucitoare, moale si catifelata.

Insa, pe masura ce imbatranim, acest proces devine din ce in ce mai lent. Tot mai multe celule moarte raman la suprafata, ceea ce face ca pielea sa aiba un aspect uscat, deshidratat.

Si expunerea la lumina directa a soarelui incetineste procesul de eliminare a celulelor moarte. In functie de tipul de piele, exfolierea zilnica sau aplicarea de seruri antioxidante care contin vitamine incurajeaza eliminarea mai rapida a celulelor moarte.

4 Vergeturile pot fi prevenite. Sarcina, fluctuatiile de greutate si chiar dezvoltarea din timpul adolescentei favorizeaza aparitia vergeturilor si a altor semne pe piele. Cele mai comune locuri in care aceste semne apar sunt coapsele, abdomenul si soldurile.

Atunci cand elastina si colagenul se sparg, pielea capata urme albe sau rosii, cauzate de inflamatii. Atunci cand vergeturile sunt in aceasta faza, aplicarea de creme pe baza de retinol pot imbunatati aspectul. Aceste creme stimuleaza regenerarea celulara.

5 Melanoamele nu au intotdeauna culoare. Daca urmaresti doar alunitele inchise la culoare pentru a preveni aparitia cancerului de piele, esti pe drumul cel bun. Dar, petele maligne nu sunt intotdeauna foarte usor de descoperit.

Melanoamele pot avea diverse culori, rosii sau violete, dar pot avea si culoarea pielii sau pot fi chiar albe. Daca o alunita arata ciudat, creste sau provoaca mancarimi, trebuie sa mergi la dermatolog.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare