Frumusete & Ingrijire

#lentile de contact #ochelari #ochi #vedere #oftalmolog #lentile #culoare #cornee #astigmatism

Lentilele de contact, ochelarii fara rame

„Ce sunt lentilele de contact? Greu de explicat fara sa intri in stiinta. Sunt practic niste cerculete mici, transparente, confectionate dintr-un material moale si gelatinos. Aceastea au rolul de a corecta vederea, de a accentua sau schimba culoarea naturala a ochilor.” a precizat medicul oftalmolog Codruta Popescu.

 

Lentilele de contact iti pot veni in ajutor daca te-ai hotarat sa renunti la accesoriul indispensabil de zi cu zi – ochelarii – fara de care nu ai vedea in paramaterii normali.

Reporter: Ce sunt lentilele de contact? Spuneti-ne cateva detalii despre acesti “ochelari fara rame”.

Dr. Codruta Popescu: Lentilele de contact sunt, in primul rand, o alternativa “invizibila” a ochelarilor de vedere. Adica, vin direct lipite pe cornee. Poate suna straniu si aproape infricosator, dar nu e asa. Lentilele de contact de calitate aplicate corect nici nu se simt pe ochi.

Se datoreaza anilor de cercetare (au aparut acum mai bine de 100 de ani, inventia unui chimist ceh) si introducerii unor materiale noi, din ce in ce mai performante. Un lucru la fel de important este dorinta oamenilor de a scapa, macar temporar, de ochelari.

Aproximativ 20% dintre cei care au nevoie de corectie a vederii sunt purtatori de lentile de contact . Potrivit statisticilor, in lume sunt aproximativ 125 de milioane de astfel de persoane.

Rep: Le poate purta oricine, oricand si oricat?

Dr. Codruta Popescu: Daca in urma controlului oftalmologic s-a constatat ca pacientul are corneea sanatoasa, nu exista restrictii: lentilele de contact  pot corecta vederea la apropiere, la departare sau astigmatismul. Deci, poate sa le poarte oricine.

Timpul de purtare depinde in primul rand de tipul lentilei. Cele mai igienice (dar si mai scumpe) sunt zilnice, adica se poarta 24 de ore si apoi se arunca. Cele saptamanale se pot folosi in doua moduri: fie se scot seara inainte de culcare si atunci se inlocuiesc la doua saptamani, fie se poarta continuu si atunci se schimba la o saptamana.

Lentilele lunare se inlocuiesc la doua luni daca se scot seara si la o luna daca sunt purtate zi si noapte. Mai exista si lentile de contact de un an, dar, pentru ca nu sunt foarte igienice, nu prea se mai folosesc.

Lentilele de contact se pot purta aproape in orice imprejurare, inclusiv la piscina alaturi insa de ochelarii speciali de inot.

Rep: Care sunt avantajele fata de ochelarii clasici?

Dr. Codruta Popescu: In primul rand sunt atasate la nivelul ochilor. Ceea ce inseamna ca nu pot sa cada si nu ai probleme cu vederea laterala. Ca urmare, ai mai multa libertate de miscare si poti sa faci, de pilda, orice sport fara nicio teama.

Sunt invizibile. Daca te-ai saturat de imaginea ta cu ochelari si vrei o schimbare, lentilele de contact sunt cea mai buna alternativa. In plus, doamnele si domnisoarele se pot farda in voie, fiind sigure ca „eforturile” lor vor fi remarcate.

Nu se aburesc. Ploaia, ninsoarea, trecerea de la cald la frig nu mai reprezinta motive de stres si ingrijorare.

Rep: Cum trebuie sa avem grija de lentilele de contact?

Dr. Codruta Popescu: Evident, in cazul lentilelor zilnice pe care le folosim o singura data nu e nevoie. Pentru celelalte tipuri de lentile de contact ai nevoie de o caseta in care se pastreaza atata timp cat nu se folosesc si de o solutie de intretinere.

In urma cu cativa ani, ingrijirea lor era o adevarata bataie de cap. Era nevoie de cateva sticlute cu produse de curatare si de tablete enzimatice. Astazi se folosesc solutii multifunctionale care curata, dezinfecteaza si le pastreza corespunzator in acelasi timp. Modul de folosire al lentilelor de contact va fi explicat si aratat de cel care vi le prescrie. Igiena personala, adica spalarea mainilor inainte de manevrarea lentilelor, este obligatorie.

Rep: Exista riscuri la care se supun persoanele care le poarta?

Dr. Codruta Popescu: Nu, daca lentilele sunt purtate corespunzator. In primul rand este obligatoriu consultul oftalmologic. Doar medicul poate stabili nevoile vizuale, starea corneii si secretia lacrimala. In functie de rezultatul evaluarii se va stabili tipul de lentile de contact si modul de folosire. E foarte important ca pacientul sa respecte intocmai indicatiile medicale si sa inlocuiasca la timp lentile de contact. Nu uitati ca reteta de ochelari nu este totuna cu cea de lentile de contact.

Rep: Este adevarat ca ne putem schimba culoarea ochilor?

Dr. Codruta Popescu: Da, ne putem schimba total culoarea ochilor sau ne putem accentua culoarea existenta. Depinde in primul rand de culoarea naturala a ochilor si de efectul dorit. Asta inseamna ca ar trebui, pe langa controlul oftalmologic obligatoriu (chiar si in cazul in care este vorba de lentile de contact fara dioptrii - lentile de “efect”), sa probati diferite modele pana il gasiti pe cel potrivit. Unele magazine ofera aceasta posibilitate.

Daca vrei sa-ti impresionezi prietenii, poti avea ochi de pisica sau de vampir, purtand lentile de contact “efecte speciale”.

Rep: Cat costa lentilele de contact?

Dr. Codruta Popescu: Pretul lor depinde foarte mult de dioptrie, design (daca sunt torice sau progresive sunt mai scumpe), durata de purtare, producator. Daca tinem cont de raportul pret/numar de purtari, cele mai avantajoase financiar sunt lentilele lunare. Ele se si vand cel mai des, asa ca si producatorii investesc in dezvoltarea lor mai mult decat in cealalte tipuri de lentile. Oricum, preturile variaza intre 85 si 400 RON.

Rep: In concluzie, putem sa uitam de ochelari?

Dr. Codruta Popescu: Nu. Cum am zis la inceput, lentilele de contact sunt o alternativa la ochelarii de vedere dar nu-i inlocuiesc definitiv. Ideal este sa ii purtam pe amandoi pentru a lasa timp ochiului „sa respire”.

Informatiile au fost oferite de catre doamna doctor oftalmolog Codruta Popescu -www.optica.com.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare