Frumusete & Ingrijire

Lentilele de contact, accesoriul ochilor

Desi ochelarii pot reprezenta un accesoriu al cochetariei, datorita ramelor si lentilelor cu mult sic, din ce in ce mai multe persoane apeleaza la ajutorul lentilelor de contact pentru a-si corecta viciile de refractie.

 

Insa, exista altele care din dorinta de a-si schimba look-ul isi achizitioneaza lentile intr-o nuanta total diferita de cea naturala. La nivelul intregului glob se estimeaza ca aproximativ 125 de milioane de oameni folosesc lentile de contact , pe de-o parte pentru ca au un aspect mai placut decat ochelarii, iar pe de alta pentru ca sunt mai putin afectate de vremea umeda, nu se aburesc si pastreaza intreg campul vizual.

Tipuri de lentile de contact

Exista trei tipuri de culori: cu tenta de vizibilitate , nuantatoare si opace. Multe dintre aceste lentile sunt disponibile atat in varianta fara dioptrie cat si in cea cu dioptrie, cu inlocuire zilnica sau frecventa. Tenta de vizibilitate, de obicei bleu deschis sau verde deschis, este aplicata pe lentila doar pentru a va ajuta sa o recunoasteti mai usor in timpul aplicarii sau indepartarii ei.

 

Lentilele de contact nuantatoare au o culoare mai pregnanta decat lentilele cu tenta de vizibilitate si schimba, intr-o anumita masura, culoarea ochiului. Ele sunt recomandate persoanelor care doresc sa-si intensifice nuanta ochilor. Lentilele de contact opace prezinta culori mai profunde si pot schimba culoarea ochiului intr-un mod evident sau chiar total.

 Riscurile purtarii lentilelor de contact

 In ciuda aspectului deosebit pe care il ofera privirii, lentilele de contact presupun un risc crescut de a dezvolta infectii si leziuni ale corneei. Purtarea lentilelor de contact timp indelungat poate fi incomoda si creste riscul aparitiei leziunilor de la nivelul corneei.

Daca in urma aplicarii acestor mici accesorii simtiti o senzatie de arsura la nivelul ochilor, durere, roseata, lacrimati frecvent, vedeti incetosat sau prezentati o sensibilitate mare la lumina este momentul sa va adresati unui medic oftalmolog.

Pentru a nu avea probleme legate de purtarea lentilelor de contact este indicat sa urmati cateva indicatii simple:

- urmati instructiunile de curatire a lentilelor si spalati-va pe maini inainte de a le folosi;

 

- pastrati foarte curat tot ceea ce intra in contact cu acestea - recipiente de stocare , recipientii cu solutii, machiajul;

 

- folositi o solutie salina din comert, deoarece solutiile preparate in casa sunt contaminate cu bacterii;

 

- daca solutia de curatare a lentilelor este contaminata, aruncati-o si cumparati un nou flacon;

 

- nu umeziti lentilele de contact in gura;

 

- nu aplicati machiaj pe marginea interna a pleoapelor;

 

- este indicata o vizita anuala la medicul oftalmolog pentru ca acesta sa verifice starea lentilelor si a ochilor.- evita iesirea cu lentilele de contact la plaja sau piscina pentru ca va fi afectat ochiul, nu lentila.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare