Frumusete & Ingrijire

#ingrediente #cosmetice #ingrediente cosmetice #parabeni #ftalati #parfumuri sintetice

Ingrediente din cosmetice care nu au ce cauta in baie

Parabenii, ftalatii sau parfumurile sintetice sunt in general ingrediente care apar pe eticheta produselor cosmetice si de ingrijire personala . Sampoanele, gelurile de dus sau lotiunile de protectie solara contin substante nocive care irita pielea si dezechilibreaza functiile hormonale.

Iata ce trebuie sa eviti:
 

Parabeni


Parabenii sunt conservanti sintetici si agenti antimicrobieni care se gasesc in mod special in produsele de ingrijire personala, cu un continut ridicat de apa. Printre produsele in care vei gasi parabeni se numara sampoanele, balsamurile de par, lotiunile de curatare si gelurile de dus. Se gasesc insa si in cosmetice solide, precum deodorantele de corp si antiperspirantele.

Pe eticheta produselor le vei gasi in formula methyl-, ethyl-, butyl- sau propylparaben. Studii recente arata ca parabenii din aceste produse cosmetice actioneaza precum hormonii estrogeni si dezechilibreaza functionarea normala a hormonilor. Aceste produse sintetice au fost gasite in biopsiile tumorilor la san.

Astfel, inainte de a cumpara produse pentru ingrijirea corporala, citeste cu atentie eticheta si evita-le pe cele care contin aceste substante nocive.
 

Ftalati


Ftalatii sunt substante plastice care stabilizeaza aromele din parfumuri si culorile din cosmetice. Se gasesc in cantitati mari in lacurile de unghii. De cele mai multe ori, aceste ingrediente nu sunt listate pe eticheta, chiar daca in intra in compozitia celor mai multe produse cosmetice.

De cele mai multe ori, acest ingredient este ascuns in spatele descrierii de "parfum", formula sa fiind secreta.

Numeroase studii arata insa legatura in ftalati si depresie, functionare anormala a glandei tiroide, malformatii congenitale. Ftalatii afecteaza si dezvoltarea copiilor de sex masculin si calitatea spermei in randul barbatilor adulti.

Atunci cand cumperi produse cosmetice, in special lac de unghii, citeste cu atentie eticheta si evita produsele care contin dibutyl phthalate sau toluene. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa aiba mare grija cu lacurile de unghii. Este indicat sa opteze pentru produsele pe baza de apa.
 

Nanoparticule


Nanoparticulele sunt particule microscopice ale ingredientelor folosite in mod obisnuit in produsele cosmetice si de ingrijire persoanala. Se gasesc insa si in haine sau de masini.

Nanoparticulele pot fi gasite in produse de protectie solara sau antiimbatranire. Pe eticheta acestor produse se gasesc listate sub numele de particule microfine. Nanoparticulele sunt folosite in industria cosmetica pentru puterea lor mare de penetrare a pielii.
 

Sodium Lauryl


Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS) este un detergent sintetic si un agent spumant care cauzeaza iritatii ale pielii si ochilor. Sodium Lauryl se poate converti si in alte substante chimice, cancerigene.

Se gaseste in special in produsele de ingrijire pentru copii, insa in contact cu alte substante, generaza cantitati mari de toxine.
 

Parfumuri sintetice


Parfumurile sintetice contine peste 200 de ingrediente chimic pe care producatorii nu doresc sa la faca publice. Aceste arome si parfumuri sintetice sunt alergeni comuni, iar prezenta pe eticheta este un indiciu clar al prezentei altor subtante chimice nocive precum ftalati/

Atunci cand alegi produse cosmetice, opteaza pentru cele pe a caror etichita este specificat clar "fara parfumuri sau arome sintetice" sau "aroma naturala din ulei esential".
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare