Frumusete & Ingrijire

#sanatate #studiu #fumat #tutun

Fumatul reduce viata femeilor cu 10 ani. Afla de ce!

Fumatul reduce cu 10 ani viata femeilor, aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori. Vestea buna este ca renuntarea la tutun pana la varsta de 40 de ani reduce acest risc cu peste 90%! Curioasa care este explicatia medicala din spatele acestui fenomen? Afla mai multe in cele ce urmeaza!

Studiul a fost realizat pe un esention de 1,2 milioane femei, cu varste intre 50 si 69 de ani. Participantele au raspuns la intrebari despre stilul lor de viata, inclusiv daca fumeaza sau nu. Aceste intrebari au fost puse si in anii urmatori. Pe o durata de 12 ani, timp in care a fost realizat studiul, 66.000 dintre femei au murit.

La inceputul studiului, 20% dintre femei erau fumatoare, 28% renuntasera la fumat, iar 52% nu au fumat niciodata. Femeile care fumau erau mult mai predispuse la riscul de a muri in urmatorii 9 ani, fata de cele care nu au fumat niciodata.

Rezultatele acestui studiu arata ca fumatul este o cauza majora de deces in randul femeilor cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. In plus, fumatul este asociat si cu alte probleme medicale, precum cancer de plamani, afectiuni cardiace sau infarct.

Cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat riscul de deces este mai mare. Chiar si persoanele care fumeaza mai putin sau mai rar, prezinta un risc crescut de deces.

Riscurile pe termen lung ale fumatului in randul femeilor

Specialistii si medicii avertizeaza asupra riscurilor la care femeile se expun atunci cand incep sa fumeze. Adesea, femeile tinere se simt invincibile si nu se gandesc la bolile care sunt cauzate de fumat. Insa, cu cat renunti mai devreme la fumat, cu atat beneficiile sunt mai mari. Femeile se tem insa ca renuntarea la fumat duce la acumularea de kilograme in plus. Totusi, spun specialistii, acestea ar trebui sa tina cont de faptul ca efectele adeverse ale fumatului sunt mult mai dramatice decat cele ale catorva kilograme in exces.

Fumatul este un obicei care da dependenta, iar renuntarea este un proces dificil, cu multe frustrari. Femeile trebuie insa sa inteleaga impactul pe care tutunul il are asupra sanatatii generale.

Fumatul afecteaza sistemul respiratoriu, cauzeaza cancer de plamani, emfizem, bronsita cronica, reduce fertilitatea si mareste riscul de avort si complicatii congenitale. In plus, fumatul mareste riscul de ulcere stomacale si afectiuni cardiovasculare.

De asemenea, nicotina pateaza dintii, degetele si unghiile, accelereaza imbatranirea prematura a tenului si favorizeaza aparitia ridurilor.

Foto: greatsanddunes.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare