Frumusete & Ingrijire

#hormoni #cloasma #depigmentare #tratament #piele #ten #pete brune

Cum scapi de petele brune de pe fata

Desi ai utilizat o crema cu o buna protectie solara si ai purtat o palarie cu boruri largi, ti-au aparut pete brune pe fata. Aceste inestetice semne de pe piele devin un motiv de tristete, in special dupa intoarcerea din concediu.

Cum apar petele brune?

Denumite medical „melasma”, aceste pete sunt provocate de o dereglare benigna a celulelor melanocite ale fetei (responsabile de pigmentare). De asemenea, si umerii si zona decolteului sunt uneori afectati.

Petele brune sunt cauzate de asocierea mai multor factori: hipersensibilitate la soare, dereglare hormonala (rezultat al productiei crescute de melanina, sub controlul hormonului sexual), sarcina, administrarea de anticonceptionale . Melasma se intalneste frecvent in randul femeilor insarcinate, de aceea se mai numeste si „masca de gravida” sau cloasma. De asemenea, medicamentele utilizate in tratamentul epilepsiei, anumite produse cosmetice, tulburari hepatice sau endocrine pot fi factori declansatori ai melasmei.

Nu exista posibilitatea de a sti daca te vei imbolnavi de melasma, insa studii in domeniu arata ca peste 30 % dintre femeile care au suferit de pete brune pe fata au avut antecedente in familie. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre femeile insarcinate sufera de melasma si peste 30% dintre cele care iau pastile contraceptive .

Tratamentul petelor brune

Principala metoda de tratare a petelor brune este depigmentarea prin folosirea unor agenti speciali depigmentanti, cum este hidrochinona intr-o concentratie de 4%.

Tratamentul clasic este crema pe baza de tretinoina, care se aplica local. Tretinoina este un derivat al vitaminei A care are proprietati de fotointinerire. La inceput, tretinoina provoaca o iritatie, insa in timp pielea se obisnuieste si rezultatele devin vizibile. Se poate folosi chiar in paralel cu creme pe baza de acizi de fructe sau acid glicolic si vitamina C.

De asemenea, poti recurge la exfolierile (micropeeling) cu acid glicolic. Sase sau sapte sedinte la un salon specializat te ajuta sa ameliorezi afectiunea cu pana la 70%. Cremele topice, exfolierile sau tratamentele medicale cu laser aduc rezultate satisfacatoare, in special in cazul persoanelor cu pielea deschisa.

Indiferent ca afara este soare puternic sau innorat, este recomandat sa-ti protejezi fata cu o crema cu factor de protectie, dar si cu un fond de ten cu SPF, adecvate tipului tau de piele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului