Frumusete & Ingrijire

#dermabraziune #acnee #peeling #cosuri #cicatrice #piele

Cum scapi de cicatricele lasate de acnee

Acneea lasa urme adanci extrem de dizgratioase la nivelul pielii. Desi aceste cicatrice sunt foarte evidente si pot perturba viata sociala a persoanei afectate, exista tratamente specifice care le pot inlatura.

Alegerea intre diferitele tehnici este adesea conditionata de profunzimea cicatricelor si de localizarea acestora.

1 Peelingul

Tehnica peelingului este solutia cea mai curent utilizata pentru a scapa de cicatricele provocate de acnee . Aceasta metoda se poate realiza conform unor proceduri diferite in functie de profunzimea cicatricelor.

Peelingul cu acizi de fructe este versiunea cea mai putin agresiva. Acizii de fructe sunt prezenti in special in merele verzi, lamai, portocale, amandine amare etc. Tratamentul se bazeaza pe aplicarea cremelor acide special dozate de catre dermatolog.

Aciditatea acizilor de fructe provoaca descuamarea blanda a pielii ceea ce are ca efect stimularea reinoirii celulare si netezirea epidermei. Mai multe sedinte de tratament sunt adesea necesare pentru a constata un rezultat satisfacator.

Peelingul cu acid tricloracetic este utilizat pentru cicatricele foarte profunde. Acesta se realizeaza sub anestezie locala. Acidul folosit actioneaza atat la nivelul epidermei, cat si al dermei. Eficienta tratamentului este dovedita, insa provoaca edeme si pete rosiatice foarte evidente la nivelul pielii, ceea ce implica izolarea in casa timp de cateva zile.

2 Laserul

Tehnica cu laser este adesea folosita pentru cicatricele profunde. Prin intermediul razelor X, laserul favorizeaza evaporarea apei intracelulare din paturile superficiale ale pielii. Trei tipuri principale de laser sunt utilizate in cadrul unui tratament destinat cicaticelor de acnee: laser Erbium, laser CO2 si laser fractional.

Laserul Erbium necesita efectuarea anesteziei locale. Acesta actioneaza la nivelul dermei provocand o abraziune prin evaporare, stimuland fibrele de colagen .

Laserul CO2 necesita in majoritatea cazurilor anestezie generala. Acesta provoaca o abrziune a pielii mai mult sau mai putin profunda, in functie de numarul cicatricelor de pe piele. Este necesara doar o singura sedinta.

Al treilea tip, laserul fractional, necesita anestezie locala. Acesta se bazeaza pe principiul fototermolizei selective. Fasciculul luminos nu trateaza decat zonele afectate de acnee. Este nevoie de mai multe sedinte pentru a se dovedi realmente eficient.

3 Dermabraziunea

Dermabraziunea consta in „slefuirea” pielii pentru a-i da un aspect fin. Scopul dermabraziunii este fie de a netezi pielea, fie de a indeparta straturile de piele vatamata.

Aceasta operatiune efectuata sub anestezie generala este eficienta, insa impune un termen de trei saptamani pentru o cicatrizare completa, deoarece este un tratament mai agresiv la nivelul tegumentului. Aceasta tehnica destul de dureroasa este rezervata de obicei pentru cazurile foarte grave.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare