Frumusete & Ingrijire

#transpiratie #deodorant #miros #corp #piele #boli #infectii #temperatura #caldura #antiperspirant #bacterii

Cum sa scapi de mirosul neplacut al corpului

Transpiratia face parte din sistemul de racire al corpului pentru a mentine temperatura normala. Insa, atunci cand aceasta are un miros intepator devine o problema, atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa depistezi posibilele cauze ale acestei transpiratii puternice si ulterior sa gasesti metodele de rezolvare.

Transpiratia ecrina (sudoarea) este inodora si incolora si se manifesta la nivelul intregului corp. Aceasta joaca un rol vital in reglarea temperaturii corporale. 

Transpiratia apocrina este  substanta produsa de glandele sudoripare ale axilelor si cele din zona inghinala. Acest tip de transpiratie este este de asemenea inodora, pana in momentul in care intra in contact cu bacteriile de la suprafata pielii, cand degaja un miros neplacut.

Neplacerile legate de transpiratie pot fi asociate cu anumite parti ale corpului: par, picioare, axile, zone genitale , anus, sani.

Cauzele mirosului urat al corpului

Intensitatea anumitor mirosuri corporale poate crea unora impresia ca sufera de o problema medicala grava. In majoritatea cazurilor, acestia se nasc cu o astfel de problema sau nu au o igiena corporala corespunzatoare. Persoanele care sufera de mirosuri corporale puternice au glande apocrine mai dezvoltate si foarte active. Acestia nu reusesc sa elimine bacteriile care produc mirosul urat al pielii.

In prezent, nu se cunoaste vreo afectiune care sa declanseze mirosul apocrin, insa s-a observat ca anumite infectii pot produce un miros neplacut pielii. Persoanele care sufera de diabet sau de infectii urinare au uneori un miros usor fructat. Unele tulburari gastrointestinale pot da pielii un miros neobisnuit. De asemenea, bolile care apareau in trecut cum este scorbutul sau febra tifoida, cauzate de o carenta in vitamina C, erau asociate cu mirosuri ciudate.

In cazul adolescentilor, mirosurile corporale sunt un semn de pubertate. In aceasta perioada, glandele apocrine se activeaza pentru prima data. Pe de alta parte, procesul de imbatranire si schimbarile in metabolism (menstruatia, menopauza etc) pot favoriza activitatea apocrina.

Mai mult decat atat, mirosul alimentelor picante cum este usturoiul, poate sa traverseze si sa penetreze porii pielii si sa dea astfel un miros intepator. De asemenea, tutunul, drogurile, alcoolul, bauturile calde care contin cafeina sunt vinovate de mirosul neplacut al corpului.

Metode de inlaturare a mirosului urat

  • Spala-te zilnic (dimineata si seara) cu un sapun antibacterian. Acesta va elimina bacteriile responsabile de mirosul neplacut. Este inutil sa freci puternic zona respectiva cu apa simpla, pentru ca nu faci decat sa iriti si mai tare zona.
  • Foloseste solutii impotriva acneei. Chiar daca sunt destinate pentru un alt scop, spala zonele in care transpiri puternic cu o solutie impotriva acneei pe baza de benzoyl peroxid, care are proprietati antibacteriene. Insa, ai grija la frecventa utilizarii acestui produs, deoarece poate provoca uscarea excesiva si iritarea pielii.
  • Reimprospateaza-te cu ajutorul servetelelor umede.  De cateva ori pe zi, mergi la baie si sterge-te in zona axilelor cu servetele umede antibacteriene. Vei scapa astfel de bacteriile care se acumuleaza la nivelul pielii si care produc mirosul neplacut. Ulterior poti aplica un deodorant.
  • Foloseste un deodorant potrivit. Deodorantele care se gasesc in comert au rolul de a parfuma pielea si de indeparta mirosul neplacut. Verifica etichetele acestora, pentru ca deodorantele trebuie sa contina saruri metalice care permit eliminarea bacteriilor. Antiperspirantele solide au un efect mai mare decat cele cu pulverizare. //sanatate.acasa.ro/articole/sanatate/Cum-alegi-deodorantul-potrivit-/true
  • Utilizeaza o pudra antisudorifica. Antisudorificele incetinesc producerea transpiratiei apocrine. Aceste produse trebuie sa contina hidroxid de aluminiu si trebuie utilizate impreuna cu deodorantele.
  • Spala hainele de mirosurile neplacute . Nu purta un articol vestimentar decat o singura data. Dupa fiecare purtare, spala-l cu un detergent de calitate, care curata in profunzime si improspateaza hainele. Daca transpiri abundent, poti lua mereu la tine o bluza de schimb.
  • Evita alimentele condimentate. Consumul frecvent de alimente care contin usturoi, chimen, curry pot favoriza aparitia mirosului neplacut al corpului.
  • Rade parul din zona axilelor si chiar de pe restul corpului. Pentru ca este o problema care afecteaza in special barbatii, acestia trebuie sa urmeze exemplul femeilor si sa-si rada parul de pe corp. Parul care se lipeste de piele in urma transpiratiei furnizeaza un teren propice pentru evoluarea bacteriilor.

Cand trebuie sa consulti un medic?

  • De fiecare data cand corpul tau degaja un miros neplacut in ciuda unei igiene corespunzatoare si oamenii de langa tine sunt deranjati de acest lucru;
  • In momentul in care pielea degaja un miros fructat, diferit de cel al transpiratiei;
  • Daca semnalezi la copilul tau un miros ciudat al corpului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare