Frumusete & Ingrijire

#smalt dentar #dantura #dinti #eroziunea dintilor #carii dentare #bauturi acidulate

Cum sa previi eroziunea dintilor

Igiena necorespunzatoare, consumul de alimente si bauturi acide sunt principalele cauze ale formarii de carii. Este astfel foarte important sa fii atent la alimentele pe care le consumi si sa iti ingrijesti dantura constant.

 

Ce este eroziunea dintilor


Smaltul dentar este tesutul subtire si tare care protejeaza de carii dentina sensibila. Daca smaltul este erodat, dentina este expusa factorilor nocivi din cavitatea bucala. De fiecare data cand sunt consumate alimente sau bauturi acide, smaltul devine mai moale pentru o perioada scurta de timp si pierde o parte din substantele minerale.

Saliva poate insa neutraliza aciditatea din cavitatea bucala, restabilind echilibrul. Daca insa atacul acidic este regulat, prezenta unei cantitati mari de acid in cavitatea bucala demineralizeaza si inmoaie suprafata dintilor.

 

Care sunt cauzele eroziunii dintilor
 

Distrugerea dintilor este cauzata de consumul de alimente si bauturi acide. Citricele, bomboanele mentolate, supele, sosurile, oteul, cafeaua, berea, vinul sau lichiorul sunt alimente acide, care vatama structura dintelui.
 

Semnele eroziunii dintilor


Principalele semne ale eroziunii dintilor sunt transparenta, decolorarea, crapaturile si sensibilitatea. Este indicat sa mergi in mod curent la medicul stomatolog si sa verifici acasa daca ai asemenea semne.

Uita-te cu atentie la marginile dintilor tai. Daca au un aspect transparent sau clar in comparatie cu alte parti ale dintilor, esti predispus la eroziune . De asemenea, si decolorarea si ingalbenirea dintilor sunt semne ale eroziunii.

Crapaturile sau zintarile marginilor dintilor sunt alte alte semne ale eroziunii. Aceasta problema dentara poate cauza si sensibilitate a dintilor, in special la consumul de bauturi fierbinti sau reci.
 

Cum sa protejezi dantura de eroziunea acida


Cu cat dintii sunt mai expusi alimentelor si bauturilor acide cu atat este mai mare riscul eroziunii. Renuntarea la bauturile carbogazoase este unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii poti face pentru a reduce riscul degradarii danturii.

Eroziunea dintilor poate fi prevenita si prin perierea dintilor dupa fiecare masa sau mestecarea de guma fara zahar, pentru a stimula producerea de saliva.

Redu consumul de bauturi carbogazoase . Redu sau elimina in totalitate consumul de bauturi acidulate carbogazoase. De asemenea, este indicat sa consumi si cat mai putine bauturi alcoolice. Pe langa distrugerea dintilor, aceste bauturi au numeroase efecte secundare asupra intregului organism.

Evita gustarile dulci. Produsele cu zahar sunt extrem de periculoase pentru organismul uman. Pe langa pericolul aparitiei unor afectiuni grave precum diabetul, produsele dulci distrug structura dintilor. Daca ti se face foame in timpul zilei, incearca sa consumi alimente sanatoase, care nu contin acizi. Specialistii recomanda consumul de nuci, morcovi sau produse lactate.

Spala-te pe dinti. Alimentele si bauturile acide inmoaie structura smaltului dentar. Dupa ce consumi astfel de alimente, asteapta cel putin o ora inainte de a te spala pe dinti. Este foarte important sa periezi dintii cat mai delicat, prevenind astfel vatamarea lor.

Clateste gura cu bicarbonat de sodiu. Pentru a reduce aciditatea din cavitatea bucala, este indicat sa iti clatesti gura cu o solutie formata din apa si bicarbonat de sodiu.

Foloseste paie pentru a consuma bauturile. Pentru a reduce contactul bauturilor carbogazoase cu suprafata dintilor poti folosi un pai.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare