Frumusete & Ingrijire

# coronavirus piele #coronavirus

Cum ne protejam pielea de orice afectiune in vremea coronavirusului?


Dr. Amalia Anghel, medic-specialist dermatologie-venerologie in cadrul clinicii Skin-Med, Centrul de Excelenta in dermatologie, ne acorda cateva sfaturi extrem de utile in perioada pe care o traversam, perioada Corona-Virusului, perioada care ne schimba modul de viata, obligandu-ne sa ne confruntam cu noi probleme / afectiuni care apar la nivelul pielii. Afla acum ce putem face pentru a ne mentine sanatosi si ce e indicat sa facem daca ne confruntam deja cu probleme de sanatate!

Solutia ideala pentru orice pacient ramane in prezent Telemedicina. Fie vorbim despre sfatul medical corect, dupa evaluarea imaginilor cu leziuni  transmise si a tuturor detaliilor de caz si medicale, fie despre video-consultatia cu contactul direct al pacientilor cu medicul, asemenea consultatiei din cabinet.

Pentru noi, dermatologii, vizualizarea leziunilor si discutia cu pacientul este suficienta pentru a formula un diagnostic sau o suspiciune de diagnostic cu recomandari specifice. Ne puteti accesa online, suntem alaturi de dumneavoastra pe www.skin-med.ro

In afara de cei care au deja probleme, avem oamenii sanatosi, care trebuie sa tina cont de cateva sfaturi pentru a nu deveni pacienti.

1. Dezinfectarea mainilor cu respectarea tuturor masurilor de siguranta este extrem de importanata in aceasta perioada pentru limitarea transmiterii infectiei virale cu COVID-19. Spalati frecvent  si corect mainile cu apa si sapun, utilizati substante dezinfectante dupa expunerea in mediul social. Ce se intampla cu pielea mainilor?

Se irita, inroseste, eczematizeaza, descuameaza, devine pruriginoasa si iritanta  pentru ca in situatii severe sa poata fi fisurata, inducand porti de intrarare cu durere locala si posibilitatea aparitiei semnelor inflamatorii (edem, roseata, durere). Ce avem de facut? Trebuie sa ne protejam tegumentul mainilor in perioadele de repaus cu utilizarea cremelor intens reparatoare sub manusi de unica folosinta pentru actiunea ocluziva, peste noapte. Asa putem mentine pielea mainilor integra pentru a ne proteja de  agresorii prezenti in mediul exterior.

 2.Leziuni eritematoase  fugace, nou aparute?

Cel mai probabil ne confruntam cu urticarie acuta, posibil in aceasta perioada. Suntem alaturi de dumneavoastra pentru a controla terapeutic procesul medical. In aceasta perioada acordati o atentie deosebita alimentatiei  si aceasta cu rol importanat in modularea imuna, o alimentatie sanatoasa mentine un organism sanatos! Atentie la alimentele alergizante, precum precum produsele conservate,  atunci cand aveti istoric de alergii.
 

3. Inca din viata intrauterina, de la inceputul dezvoltarii embrionare, pielea si sistemul nervos se afla in conexiune stransa, fiind amandoua derivate din aceeasi foita embrionara - ectodermul. Fie ca vorbim de stresul fizic sau de cel psihic, acesta afecteaza intreg organismul prin eliberare de hormoni, pielea devenind astfel mai sensibila si mai reactiva.

Expertii au denumit acest fenomen si afectiunile ce tin de el - psihodermatologie. Productia crescuta de cortizol si alti hormoni cortizol like poate avea numeroase efecte la nivelul pielii. Astfel, stresul poate agrava afectiuni precum acneea, rozaceea, psoriazisul, eczemele si alte tipuri de eruptii cutanate. Atat in stresul cronic, cat si in cel acut, organismul percepe o “stare de atac” la care este supus.

Creste astfel, prin mecanisme fiziologice, nivelul de celule inflamatorii, celule ce pot duce la exacerbari ale afectiunilor preexistente. De asemenea, stresul duce la eliberarea de adrenalina, cresterea sudoratiei si implicit deshidratarea pielii, xeroza cutanata si agravarea eczemelor. Hormonii de stres pot avea efect si la nivelul glandelor sebacee, astfel acesti pacienti pot experimenta agravarea leziunilor.

De aceea este important ca in perioadele in care stresul este prezent, pacientii cu anumite afectiuni dermatologice sau cei predispusi la acestea, sa constientizeze faptul ca stresul le poate agrava leziunile, sa recurga la tot ceea ce ii tine in armonie, in echilibru (meditatii, rugaciune, sport etc.) si sa viziteze un specialist atunci cand se confrunta cu acest fenomen.


 4. Aveti istoric personal de herpes simplex I sau II cu afectare buza superioara sau genital?

Statusul emotional deprimat ne predispune la aparitia recidivelor, uneori severe. Suntem alaturi de dumneavoastra daca va confruntatati cu simptomatologie precum arsura/mancarime locala, cu aparitia unei zone rosii cu buchet de vezicule pe suprafata. Tratamentul trebuie initiat precoce pentru vindecarea rapida si fara semne reziduale.

5. V-ati confruntat cu zona  (herpes zoster)?

Stresul este unul dintre factorii declansatori principali. Apare  initial cu o exeprienta senzoriala, mancarime, arsura sau durere locala, pentru ca in urmatoarele zile sa apara leziunile veziculare. Este o manifestare neurologica, ce afecteaza, unilateral (de o singura parte) traiectul unui nerv. Tratamentul trebuie insituit precoce, in perioada initiala, pana la aparitia leziunilor, pentru a preveni sechelele neurologice si durerea ce ar putea ramane cronica. Adresati-va medicului daca aveti istoric, iar simptomatologia incepe a se instala!
 

6.Orice leziune tumorala cutanata este melanom?

Dr. Amalia Anghel ne atentioneaza asupra cresterii incidentei melanomului, dar si a ratei de diagnostic pe masura ce dermatoscopia cutanata  este folosita ca instrument de diagnostic pe scara larga. Pacientii au devenit din ce in ce mai responsabili si sensibili asupra importantei monitorizarii intregii suprafete cutanate cu dermatoscopia unora dintre leziunile melanocitare (alunite).

Nu orice leziune cutanata este melanom, pacientul are aceasta temere, dar marea majoritate sunt benigne sau alte forme de cancer cutanat. Chiar si in aceste conditii diagnosticul corect stabilit de catre medicul specialist dermatolog este obligatoriu cu tratamentul  indicat.
Pentru orice intrebare, va stau la dispozitie la adresa de mail: amalia.anghel@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare