Frumusete & Ingrijire

#raze ultraviolete #sanatate #protectie soare # protectie piele # factori uv #factor de protectie solar

Cum iti protejezi pielea in sezonul cald

In sezonul cald este foarte important sa iti protejezi pielea de razele nocive ale soarelui. O piele sanatoasa este mai frumoasa si iti confera un aspect tanar si proaspat pentru o perioada indelungata.

Razele ultraviolete nu cauzeaza numai riduri si imbatranirea prematura a pielii, dar declanseaza si cancer de piele. In ultimii ani, cazurile de cancer de piele sunt din ce in ce mai frecvente, insa, cu ajutorul catorva reguli de ingrijire te poti bucura de soare fara sa ai de suferit.

Afla mai multe despre UVA si UVB

Pentru multe persoane, termenii de UVA si UVB sunt inca un mister. Pe scurt insa, razele UVA imbatraneste pielea, iar razele UVB provoaca arsuri.

Factorul de protectie solar (SPF) descrie volumul de protectie impotriva razelor UVB oferit de o crema sau o lotiune. Este recomandat sa alegi intotdeauna produse cu factor de protectie de peste 15. Pe aceste produse este indicata si protectia impotriva razelor UVA. Sistemul este de stele, de la o stea, pana la patru, cea mai ridicata forma de protectie.

Este recomandat sa folosesti creme si lotiuni care te protejeaza atat de razele UVB, cat si de razele UVA. Persoanele cu pielea mai inchisa natural au nevoie de creme cu factor de protectie mai mic, in timp ce persoanele cu pielea alba trebuie sa foloseasca in mod regulat creme cu factor de protectie de 30.

Nu uita sa iti protejezi mainile si pieptul

Pielea de pe maini cu riduri si pete de soare confera un aspect imbatranit, insa poti preveni acest lucru prin folosirea de creme si lotiuni de protectie. Mainile sunt expuse soarelui pe toata durata zilei, astfel ca trebuie protejate foarte bine. De asemenea, nu uita nici de decolteu, care este adesea uitat.

De altfel, atunci cand te expui la lumina directa a soarelui este indicat sa nu uiti nicio parte. Umerii, gatul, urechile, fata sau buzele sunt parti care au nevoie de protectie.

Aplica crema cu generozitate

Atunci cand stai la soare ai grija sa aplici suficienta crema, care sa acopere toata pielea expusa la soare. Imparte corpul in trei zone si aplica pe fiecare zona o cantitate de crema similara unei linguri.

Maseaza bine crema, care trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de a te expune la soare. Reaplica la fiecare doua ore, in special daca intri in apa.

Evita bronzatul artificial

Este un mit faptul ca folosirea solarelor pregateste pielea pentru expunerea la soare. Culoarea produsa de solare nu protejeaza pielea de razele UV. De altfel, imbatraneste pielea semnificativ. Imbatranirea prematura este cauzata de intensitatea ridicata a razelor UVA care afecteaza colagenul si elastina pielii.

Hidrateaza pielea

Zilele de vara sunt calduroase si favorizeaza deshidratarea pielii si a organismuluil. Pentru a preveni acest efect, bea cat mai multa apa, cel putin 2 litri pe zi, atunci cand este foarte cald.

Hidrateaza si pielea cu ajutorul cremelor. Foloseste creme speciale de zi si de noapte si nu uita sa iti demachiezi tenul inainte de culcare.

De asemenea, poti consuma si anumite alimente care hidrateaza si protejeaza pielea, precum pepene sau morcovi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare