Frumusete & Ingrijire

#parodontoza #dinti #dantura #periuta de dinti #gingivita #sanatate #stomatolog #igiena #bacterii

Cum ingrijesti dintii cand ai parodontoza

Fara bacterii in cavitatea bucala , nu se poate vorbi de riscul aparitiei parodontozei. Prezenta permanenta a bacteriilor duce la instalarea inflamatiilor si la distrugerea progresiva a tesuturilor care sustin dintii. Simptomele parodontozei, destul de lente in manifestare, sunt usor de identificat: gingii dureroase, rosii si inflamate, , durere la masticatie, jena constanta.

Pentru a te vindeca de , toate depozitele bacteriene trebuie eliminate de pe dintii tai. Pentru ca aceste depozite bacteriene sa nu se reformeze, pacientul trebuie sa invete sa-si pastreze dintii perfect curati pentru a evita agravarea severa a tesuturilor.

Pasul 1. Spala-ti dintii corespunzator de doua ori pe zi. Principalii factori de aparitie ai parodontozei sunt placa dentara si tartrul care, cu trecerea timpul si in urma unei igiene precare, se acumuleaza pe suprafata dentara si sfarsesc prin a afecta gingiile.

Pasul 2. Mergi la un consult medical de doua ori pe an. Numai un medic poate trata acest tip de inflamatie. Detartrajul este necesar pentru ca permite curatarea dintilor, desprinzand practic depozitele de tartru. Vizitele medicale permit aprecierea stadiului in care se afla tesuturile si recomandarea unui eventual tratament.

Pasul 3. Achizitioneaza o periuta de dinti adaptata nevoilor tale. In functie de starea gingiilor este recomandat sa folosesti o anumita periuta de dinti . De exemplu, daca gingiile tale sunt inflamate si sangereaza, ai nevoie de un produs cu perii moi, care sa nu irite si mai tare tesuturile deja lezate.

Pasul 4. Foloseste o solutie bucala potrivita. Apa de gura este special creata pentru probleme gingivale, pentru a te ajuta sa scapi de durerile cauzate de inflamarea gingiilor. Prin clatirea cu aceasta solutie dintii sunt curatati mai bine, deoarece lichidul patrunde in locurile in care periuta nu ajunge. Efectul sau antibacterian este foarte important pentru eliminarea bacteriilor, iar mirosul placut improspateaza respiratia.

Tratamentul paradontozei, adaptat in functie de gravitatea bolii

Tratamentul parodontozei se bazeaza pe doua obiective: controlul asupra procesului infectios pentru a stopa resorbtia osoasa si reconstructia tesuturilor distruse.

In cazul in care parodontoza nu este prea avansata, tratamentul consta doar in a elimina complet depozitele bacteriene de pe suprafata dentara. Detartrajul poate dura o singura sedinta sau mai multe, in functie de cantitatea de tartru, si se efectueaza numai de catre un medic dentist.

Daca parodontoza este severa, stomatologul va alege o metoda chirurgicala prin care sa poata eliminarea depozitele bacteriene. Gingia este desfacuta de pe dinte sub anestezie locala, pentru ca sa se poata curata in profunzime. Tartrul care s-a depus pe radacinile dintilor este eliminat cu ajutorul ultrasunetelor. De asemenea, tesutul gingival afectat este de asemenea eliminat. Odata gingia perfect curatata, este repozitionata si suturata la nivelul osului.

Daca, ulterior tratamentului chirurgical, eliminarea bacteriilor se face corect de catre pacient, nu va mai exista riscul recidivei bolii. De asemenea, solutiile dezinfectante sau antibioticele pot fi utilizate pentru a intari curatarea mecanica. In functie de ceea ce recomanda medicul, restaurarea tesuturilor de sustinere afectate poate fi insotita de tehnici de regenerare celulara.

Succesul pe termen lung nu poate fi obtinut decat daca persoana afectata urmeaza indeaproape recomandarile medicului, pentru a impiedica formarea noilor depozite de bacterii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare