Frumusete & Ingrijire

#piele afectata #oboseala #stres #tratare

Cum identifici si tratezi pielea afectata de stres si oboseala

Starea de oboseala accentuata are efecte nefaste asupra functionarii organismului si se poate face remarcata si la nivelul pielii. Atunci cand esti obosit si stresat, se vede si pe pielea ta. Descopera mai jos cum sa identifici si sa gestionezi eficient pielea afectata de stres si oboseala.De ce apare oboseala?

Aceasta stare apare in momentul in care rezervele de energie ale organismului sunt epuizate. starea de oboseala poate sa aiba numeroase cauze. Exceptand anumite patologii, cel mai frecvent starea de oboseala apare din cauza stresului accentuat, a insomniilor sau a unui somn de proasta calitate si a unor carente nutritionale. 

O rutina de ingrijire corecta, cu produse special concepute pentru eliminarea imperfectiunilor pielii si pentru o buna hidratare, de exemplu, calendula crema, este esentiala. Pe de alta parte, trebuie sa identifici exact cauzele oboselii si ale stresului si sa incerci sa le elimini sau sa le limitezi, pentru o gestionare mai eficienta a acestor probleme.

Cum afecteaza pielea starea de oboseala si stres

Cel mai mare organ din corp se regenereaza in timpul noptii, printr-un echilibru hormonal delicat. In momentul in care somnul nu este unul de calitate sau a fost prea scurt, mecanismele de reparare ale pielii sunt incetinite si devin mai putin eficiente. Lipsa somnului contribuie la accelerarea procesului de imbatranire cutanata, fapt care se traduce prin aparitia precoce a ridurilor sau adancirea acestora.

Deshidratare si iritatii

Pe de alta parte, tot din cauza oboselii, pielea nu va mai reusi sa se apere de agresiunile externe, de exemplu, excesul de radicali liberi, poluare, raze UV, frig sau vant, virusuri, bacterii si toxine, functia sa de bariera fiind modificata. Efectele asupra pielii, din acest punct de vedere, pot fi deshidratarea, hipersensibilitatea, probleme la nivelul microcirculatiei, care se pot manifesta, printre altele, sub forma de cearcane. Deshidratarea accentuata a pielii poate sa fie asociata cu disconfort, de exemplu, senzatia de strangere, mancarimi, iritatii si chiar descuamare. 

Pierderea elasticitatii

Daca oboseala este rezultatul unui deficit nutritional, corpul, inclusiv pielea, nu pot functiona corect. De exemplu, deficitul de vitamina C afecteaza sinteza colagenului, care are ca rezultat pierderea densitatii, elasticitatii si uniformitatii pielii. 

Puncte negre si cosuri

Stresul ca si oboseala, provoaca aparitia ridurilor, a petelor, dar si a unor imperfectiuni precum cosurile. Stresul prelungit poate sa provoace anumite reactii chimice daunatoare in organism. In perioade de stres intens, creste nivelul de cortizol, care actioneaza prin stimularea productiei de sebum. Excesul de sebum blocheaza porii, ceea ce duce la aparitia punctelor negre si albe. 

Vasoconstrictie si vasodilatatie

De asemenea, in perioadele de stres intens, organismul intensifica productia anumitor hormoni, de exemplu, adrenalina, oxitocina, vasopresina. Acest lucru poate avea ca efect asupra pielii vasoconstrictia, ce are ca rezultat un ten mai tern, sau vasodilatatia, ceea ce face ca fata sa devina rosiatica sau sa apara pete.

Cum sa gestionezi semnele lasate de oboseala si stres asupra pielii?

Cel mai important este sa descoperi si sa gestionezi cauzele oboselii si ale stresului. O rutina corecta de ingrijire zilnica este, de asemenea, utila. Noaptea, functia de bariera a pielii este intarita prin hidratare, iar reinnoirea celulara este stimulata. Curata tenul cu un ulei demachiant calmant non-comedogenic si aplica o crema hidratanta bogata, daca ai pielea normala sau uscata, si una cu textura mai lejera, daca e grasa sau mixta. 

Daca esti predispusa la aparitia cosurilor pe fond de stres, o exfoliere delicata regulata va ajuta la deschiderea porilor, iar o masca purificatoare, de exemplu, cu namol sau argila, poate sa ajute la reglarea productiei de sebum.

Daca ai senzatia de piele care strange sau mancarimi, foloseste o crema hidratanta si emolienta, pentru o regenerare in profunzime, de exemplu, un produs dermatocosmetic.

O dieta echilibrata, cu alimente bogate in vitamine si minerale, va ajuta pielea sa se apere in timpul zilei si sa se refaca noaptea. Antioxidantii, precum vitamina C, au un rol major aici, pentru ca stimuleaza sinteza elementelor esentiale ale pielii. 

Nu numai dieta este importanta, ci si cantitatea de lichide consumata zilnic. Apa este cea mai buna, dar nu trece cu vederea efectele de hidratare ale fructelor si legumelor, precum si ale ceaiurilor din plante.

Practicarea regulata a exercitiilor fizice ajuta la stimularea microcirculatiei, iar pielea capata un aspect mai sanatos si mai luminos. 

Nu in ultimul rand, un somn de calitate este extrem de important pentru sustinerea sanatatii pielii. Culca-te la ore regulate, dormi cel putin sapte ore pe noapte si incearca sa elimini factorii care iti pot tulbura somnul. 

Dincolo de piele, oboseala si stresul pot sa afecteze intregul organism. Daca metodele de mai sus nu te ajuta sa te simti mai bine, programarea unul consult la un medic specialist ar putea fi o solutie, pentru investigatii mai amanuntite.

FOTO: Freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare