Frumusete & Ingrijire

#cum aleg ochelarii de soare #protectie soare #ochelari de soare

Cum iti alegi corect ochelarii de soare

Aspectul este principalul criteriu pe care cei mai multi dintre noi il avem in vedere atunci cand ne cumparam o pereche noua de ochelari de soare. Oftalmologii ne atentioneaza insa ca altele sunt criteriile de luat in seama atunci cand achizitionam acest accesoriu nelipsit al verii!

Cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont  atunci cand alegem ochelarii de soare este capacitatea lor de protectie impotriva razelor ultraviolete, vinovate pentru aparitia unor afectiuni oculare grave. Este bine de stiut ca ochelarii de soare care nu ofera protectie impotriva radiatiei UV ne poate face mai mult rau decat bine, caci scad cantitatea de lumina care ajunge la ochi si permit pupilei sa se dilate, expunand astfel ochiul mai mult la radiatiile daunatoare.

„Razele ultraviolete nu trebuie sa ajunga la ochi!”, a declarat conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog, pentru digi24.ro.

In aceste conditii, ochelarii de soare ar trebui sa blocheze intre 75 si 90% din lumina vizibila si intre 99 si 100% din razele ultraviolete, care sunt cel mai bine absorbite de lentilele verzi. Lentilele albastre, pe de alta parte, filtreaza eficient razele infrarosii, cele galbene au calitatea de a mari contrastul, fiind indicate mai ales pentru soferi.

Un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere este ca forma ochelarilor sa respecte fizionomia, pentru a impiedica patrunderea razelor de soare, dar in acelasi timp sa acopere zonele laterale.

O atentie deosebita trebuie acordata si notei informative a ochelarilor, pe care trebuie sa se regaseasca:

  • numele si adresa producatorului;
  • protectie 100% UVA si UVB;
  • tipul filtrului (normal, fotocromatic, polarizat);
  • clasa optica (1 sau 2, in functie de calitatea lentilelor);
  • categoria de filtru solar, care poate fi de la 0 la 4, in functie de conditiile de luminozitate exterioara (0 - ochelarii pot fi purtati atunci cand este innorat, 1 - ochelarii pot fi purtati cand este partial innorat, 2 - ochelarii pot fi purtati cand este soare, 3 - ochelari pentru plaja sau cand este soarele puternic, 4 - ochelari pentru altitudine mare)
  • instructiuni de utilizare, curatare si intretinere;

De asemenea, pe bratul ochelarilor trebuie sa scrie "CE", adica in conformitate cu legislatia UE, care atesta originea produsului, faptul ca respecta toate normele de siguranta. Atentie unde este plasat "CE"! Nu este corect sa fie scris pe folia adeziva, plasata direct pe lentila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare