Frumusete & Ingrijire

# cum alegi lentilele de contact #lentile de contact

Criterii pentru alegerea unor lentile de contact de calitate

Lentilele de contact de calitate permit vederea optima si un confort ocular sporit. Iata care sunt criteriile de diferentiere si aspectele pe care sa le urmaresti cand le achizitionezi. 

Clasificarea lentilelor de contact

In alegerea lentilelor de contact, trebuie sa respecti recomandarile medicului specialist. Optiunile sunt in functie de dimensiune (cu diametru mic/corneene si cu diametru mare/sclerale), scopul pentru care le folosesti, durata de purtare, materialul din care sunt facute si viciul de refractie. 

Scopul utilizarii

Poti alege lentile cu dioptrii, care corecteaza un defect de vedere, sau doar cu rol cosmetic, care sa-ti schimbe culoarea ochilor. Daca optezi pentru cele colorate, asigura-te ca alegi cele mai bune lentile de contact gri, care sa-ti ofere un look placut. De asemenea, exista lentile de contact folosite cu scop medicinal sau terapeutic. Spre exemplu, acestea pot sa mascheze cicatrici ale corneei sau ale irisului.

Perioada de purtare

Cele de unica folosinta sunt potrivite persoanelor care vor sa poarte ocazional lentile, cand practica un sport sau cand vor sa inlocuiasca ochelarii. Alte tipuri de lentile sunt cele cu utilizare zilnica (se poarta cel mult 10-12 ore pe zi si se scot inainte de somn) sau cu folosire continua/prelungita (pot fi aplicate si pe timpul noptii pana la 30 de zile, insa este recomandat sa dormi cu ele doar ocazional).

Material

Lentilele moi sunt mai confortabile si pot fi confectionate din hidrogel si silicon-hidrogel. Cele dure, rigide, iti ofera o vedere mult mai clara, insa acomodarea poate necesita o perioada mai indelungata. Lentilele hibride reprezinta o combinatie dintre cele doua, cu partea periferica din material moale si cu cea din centru rigida.

Afectiunea oculara

In functie de afectiunea pe care o corecteaza, lentilele pot fi monofocale (potrivite fie pentru miopie, fie pentru hipermetropie), progresive (ideale atat pentru vederea clara de aproape, cat si la departare) si torice (sunt concepute special pentru astigmatism).

 

Criterii pentru alegerea lentilelor de contact 

Transportul de oxigen 

Lentilele de contact impiedica intr-o oarecare masura aportul de oxigen, ceea ce ar putea duce la inrosirea si umflarea ochiului, precum si la patrunderea in cornee a unor vase sanguine subtiri. Un material care permite o transmisibilitate crescuta de oxigen este silicon-hidrogelul. De asemenea, cauta lentile cu o cantitate mai mare de apa, insa ai grija sa le hidratezi suficient dupa fiecare utilizare.

Prescriptia medicala

Alege intotdeauna lentile de contact in conformitate cu prescriptia medicala. Sunt mai multe criterii de care trebuie sa tii cont, nu doar de dioptrii. In plus, nu este recomandat sa le cumperi daca nu ai fost la un control oftalmologic, deoarece risti sa iti pui in pericol sanatatea oculara cu unele nepotrivite pentru tine. 

Locul de achizitionare

Lentilele de contact cu defecte, expirate sau neautorizate iti pot crea probleme de vedere grave, uneori ireversibile. Nu le achizitiona decat din locuri acreditate, de incredere, care iti pot oferi garantia calitatii. 

 

Desigur, pentru a te bucura de toate avantajele lentilelor de contact de calitate, asigura-te ca le igienizezi asa cum trebuie. De asemenea, nu le utiliza mai mult decat ti-a recomandat medicul si respecta sfaturile acestuia, pentru a avea o vedere optima si confortabila pe toata perioada purtarii lentilelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare