De ce sunt diferite antiperspirantele si deodorantele
Deodorantele au ca scop eliminarea si mascarea mirosurilor neplacute si pot fi gasite in varianta cu alcool sau fara, dar si cu parfum sau fara un anumit miros. Cand sunt aplicate pe pielea de la subrat, se creeza un mediu acid, pentru a tine la distanta bacteriile care provoaca mirosurile neplacute.
Antiperspirantele contin o substanta astrigenta cu rolul de a compromite tesuturile glandelor sudoripare, pentru a reduce transpiratia. Substantele astrigente care se regasesc cel mai des in antiperspirante sunt sarurile de aluminiu.
Antiperspirantele se recomanda atunci cand transpiratia este excesiva, dar, pentru ca este un proces fizic normal care nu poate fi eliminat in totalitate, deodorantele pot veni, la fel, in ajutor. Astfel, daca alegi un deodorant calitativ, poti sa te bucuri de un confort de lunga durata, fara mirosuri neplacutate.
De ce sunt evitate antiperspirantele
Antiperspirantele sunt mai putin folosite fata de deodorante, din cauza ingredientelor, si anume sarurile de aluminiu. Folosite pe perioade indelungate, pot influenta receptorii de estrogen de la nivelul sanilor.
Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa arate legatura pe care o pot avea sarurile de aluminiu in dezvoltarea cancerului de san. Astfel, antiperspirantele pot fi folosite in siguranta, iar atunci cand exista modificari de orice natura, cel mai bine este sa ceri sfatul unui medic specialist, pentru a evita grijile si a folosi produsele fara riscuri.
Exista deodorante care trebuie evitate
La fel precum in cazul antiperspirantelor, si pentru deodorante exista o serie de incertitudini legate de siguranta oferita. Trebuie evitate, intr-adevar, deodorantele care contin substante iritante. Recomandarea este sa fie folosite alternative care contin substante naturale, iar daca apar reactii adverse dupa folosirea lor, cel mai bine este sa consulti medicul dermatolog, pentru a vedea daca exista riscul de alergii la substantele din continutul produsului.
Deodorantele sunt mai eficiente in functie de forma aleasa
Deodorantele se gasesc in diferite forme:
- spray
- roll-on
- stick
Cu toate ca forma difera, eficienta lor este aceeasi. Diferentele se pot observa atunci cand sunt aplicate, pentru ca cele solide de tip stick se usuca mult mai repede, insa pot lasa pete albe pe piele, dar si urme neplacute pe haine, in special pe cele albe. Deodorantele spray se usuca putin mai greu decat cele stick, insa avantajul lor este ca nu lasa urme albe pe piele, precum celelalte.
Deodorantele si antiperspirantele blocheaza transpiratia pentru 48 de ore
Exista mai multe teorii cu privire la eficacitatea deodorantelor si a antiperspirantelor, in decurs de 48 de ore. In realitate, insa, acest lucru este putin probabil, chiar si atunci cand alegi un produs calitativ din ingrediente naturale. O buna igiena zilnica si aplicarea deodorantului sau a antiperspirantului sunt armele contra transpiratiei si mirosurilor neplacute. Astfel, pentru siguranta si confort, este recomandata utilizarea lor in fiecare zi.
Deodorantele si antiperspirantele nu pot fi folosite seara
Nu exista contraindicatii cu privire la folosirea deodorantelor si a antiperspirantelor intr-un anumit interval al zilei, cum ar fi seara, inainte de culcare. Ele pot fi folosite si seara, dupa dus, mai ales de catre persoanele care au o transpiratie excesiva. La fel cum pot fi folosite si de mai multe ori pe zi, fara a exista riscuri ulterioare.
Indiferent daca alegi un deodorant sau un antiperspirant, intotdeauna trebuie sa le folosesti dupa ce ti-ai facut igiena de ingrijire. Pentru a le creste eficacitatea, aplica-le intotdeauna pe pielea curata si spalata si niciodata pe rani deschise.
Sursa foto: Shutterstock.com
Advertorial