Frumusete & Ingrijire

#antiseptic #dezinfectant #antibacterian

Cei mai aprigi dusmani sunt invizibili. Cine sunt ei?

In viata noastra de zi cu zi, suntem inconjurati de milioane si milioane de microorganisme, iar bacteriile fac parte din acestea si sunt invizibile cu ochiul liber. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive sau benefice pentru organism si sunt cunoscute ca bacterii comensale sau saprofite.

Cu toate acestea, exista numeroase specii patogene (care se numesc oportuniste sau specifice), ce cauzeaza multe boli infectioase care pot produce uneori complicatii grave sau chiar moartea. Patogenii oportunisti sunt bacteriile care devin patogene in anumite situatii (de exemplu, când organismul este slabit) iar patogenii specifici sunt responsabili pentru anumite boli (de exemplu: Mycobacterium tuberculosis -> tuberculoza, Clostridium tetani -> tetanus, Corynebacterium diphteriae -> difterie).

stiai ca?

  •   Exista in jur de 40 de milioane de bacterii intr-un gram de sol si 1 milion de bacterii intr-un mililitru de apa dulce.
  •   Pielea de pe piept este populata de 100 pâna la 5.000 de microorganisme pe cm², fata si scalpul au pâna la 200.000 de organisme pe cm² si acest numar poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm ² in zona axilei.·           
  •   S-a calculat ca, pe oameni, 10¹² bacterii colonizeaza pielea, 1010 bacterii colonizeaza cavitatea bucala si 10¹⁴ bacterii populeaza intestinul.
  •   Acestea masoara doar câtiva microni si joaca un rol important in viata oamenilor.

Cum putem sa prevenim sau sa combatem aceste infectii? Care sunt diferitele tipuri de antiseptice?

Dezinfectantii si antisepticele au capacitatea comuna de a dezactiva temporar sau de a omori microorganismele. Antisepticii si dezinfectantii pot face urmatoarele:sa opreasca cresterea microorganismului (fie ca vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau virusi), sa omoare microorganismele,iar anumite antiseptice au dublu efect in functie de concentratii. Altele au intotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoara bacteriile) sau fungistatic (omoara ciupercile) indiferent de concentratia folosita.

Antisepticele sunt substante care inhiba cresterea si dezvoltarea micro-organismelor, fara a afecta tesuturile organismului. Sunt folosite pe piele si tesuturi si pot avea efect bactericid si bacteriostatic (previn sau inhiba cresterea bacteriilor).”, precizeaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Române de Dermatologie. 

Mecanismul de actiune al antisepticelor este complex si variaza de la o familie de antiseptice la alta. in functie de structura lor chimica si de proprietatile lor, se deosebesc numeroase substante: alcoolul, apa oxigenata, iodul, clorhexidina si clorura de benzalconiu, iod. Criteriile de alegere sunt numeroase si complexe: toxicitatea, probabilitatea de a declansa o alergie, puterea iritanta, cât si eficienta.

Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substante din aceasta clasa terapeutica pentru actiunea sa rapida si puternic antimicrobiana, antibacteriena, antivirala si antimicotica. Sub forma de solutie, se utilizeaza ca agent antimicrobian in infectii bacteriene, fungice si virale ale pielii si al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substante antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidina, pentru o actiune sinergica si complementara.‘’ mentioneaza Prof. Univ. Dr. Calin Giurcaneanu, Medic primar Dermatovenerolog, Presedinte al Societatii Romane de Dermatologie. 

Asocierea celor doua substante, clorura de benzalconiu si clorhexidina, se exprima prin actiune sinergica si complementara, ca agent antimicrobian in infectiile bacteriene, fungice si virale ale pielii si mucoaselor. Efectul antiseptic se instaleaza rapid, cu efect rezidual ce se mentine mai mult de 6 ore. 

Alcoolul patrunde prin derm in glandele sebacee, sudoripare, radacinile firelor de par si distruge microbii, insa prezinta si unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicatii locale iar evaporarea sa rapida determina efectul de uscaciune a pielii. in plus, nu are actiune antimicrobiana rezidualasi este usor inactivat de materiale proteice (cum ar fi sângele).

Tinctura de iod este, de fapt, o solutie alcoolizata care cuprinde iod 2% si iodura de potasiu 2%. Aceasta solutie potenteaza penetratia alcoolului prin piele si este remanenta (efect ce se mentine de la aplicare). Nu se aplica direct pe plagi sau mucoase pentru ca devine citocaustic. Nu se foloseste niciodata in comprese umede pentru ca, in contact cu apa, iodul se transforma in acid iodhidric care este iritant pentru tegumente si poate produce alergii importante. Deoarece iodul care impregneaza tegumentul este absorbit in organism, se recomanda prudenta in folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinte tiroidiene. Pentru eficienta maxima trebuie sa ramâna pe piele cel putin 2 minute sau mai mult, daca nu este inca uscata. Exercita un efect bacteriostatic atâta timp cât acesta ramâne pe piele.

Alte substante antiseptic, sunt destul de numeroase, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de gentiana si albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

  • —  Spectru larg antimicrobian
  • —  Actiune rapida
  • —  Toleranta buna
  • —  Actiune persistenta
  • —  Eficient in prezenta materiei organice (cum ar fi sangele).

Despre Laboratoire Innotech International

Laboratoire Innotech International, part of INNOTHERA grup is a French company which has strongly developed its international presence over the years. Innothera is founded on strong values that have allowed it to adapt and develop in a continuously changing environment.

 

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare