Frumusete & Ingrijire

#scapa de tartru #tartru

Cea mai buna metoda pentru a scapa de tartru. Sfaturile care te ajuta sa ai gura curata

Tartrul dentar este una dintre cele mai frecvente probleme de igiena orala, afectand milioane de oameni la nivel global. Cu toate ca este adesea trecut cu vederea, acumularea acestuia poate duce la complicatii serioase precum gingivita, carii sau chiar pierderea dintilor.

Din fericire, exista solutii accesibile si eficiente pentru a preveni si combate aceasta problema, unele dintre ele fiind la indemana oricui, chiar acasa.

Tartrul reprezinta placa bacteriana care, netratata, se intareste si se mineralizeaza pe suprafata dintilor. De regula, se observa la baza gingiilor, avand o culoare galbuie sau maronie si un aspect deloc estetic. Remedierea sa necesita atat metode profesionale, cat si o rutina constanta de igiena dentara.

Solutia simpla care elimina tartrul

O metoda populara si surprinzator de eficienta pentru indepartarea tartrului consta intr-un amestec simplu de ingrediente aflate in majoritatea locuintelor. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu combinat cu sare si apa calda. Aceasta combinatie are proprietati abrazive si antibacteriene care contribuie la dizolvarea depozitelor de tartru.

Prepararea este simpla: se amesteca o lingurita de bicarbonat cu o jumatate de lingurita de sare in putina apa calda, pana la dizolvare completa. Apoi, solutia se aplica pe periuta de dinti, iar periajul se face ca de obicei, cu insistenta in zonele afectate. Clatirea se face normal, ca dupa orice periaj. Aceasta metoda nu ar trebui folosita zilnic, ci ocazional, pentru a nu afecta smaltul dentar.

Desi nu poate inlocui un tratament profesional, aceasta solutie poate fi un adjuvant eficient in igiena orala zilnica, mai ales pentru persoanele care observa formarea inceputului de tartru. Important este ca utilizarea sa fie moderata si completata de alte masuri de ingrijire.

Aliatul principal impotriva tartrului

Cea mai eficienta metoda de eliminare a tartrului ramane detartrajul profesional efectuat in cabinetul stomatologic. Totusi, obiceiurile zilnice de igiena sunt cele care pot preveni aparitia sa sau incetinirea acumularii. Periajul dentar trebuie efectuat dupa fiecare masa, cu o periuta de calitate si o pasta de dinti potrivita.

Folosirea atei dentare este esentiala, desi adesea neglijata. Aceasta permite curatarea spatiilor interdentare, inaccesibile periutei de dinti. In plus, perierea limbii este un alt pas important, deoarece aceasta retine bacterii si resturi alimentare care contribuie la formarea placii bacteriene.

Nu in ultimul rand, alegerea unei paste de dinti specializate pentru combaterea tartrului si utilizarea apei de gura cu efect antibacterian pot completa eficient rutina zilnica. Aceste produse ajuta la mentinerea unui echilibru bacterian sanatos in cavitatea bucala.

Vizitele la medicul dentist, mai importante decat credem

Controalele stomatologice regulate sunt esentiale pentru depistarea timpurie a problemelor dentare si pentru prevenirea unor afectiuni mai grave. Medicul poate observa zonele in care tartrul s-a acumulat si poate recomanda solutii personalizate pentru fiecare pacient.

Mai mult, aceste vizite pot scoate la iveala alte afectiuni precum gingivita, retractia gingivala sau cariile incipiente, care nu sunt intotdeauna vizibile sau dureroase in fazele incipiente. Interventia timpurie este intotdeauna mai simpla si mai putin costisitoare decat tratarea unor complicatii avansate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare