Frumusete & Ingrijire

# par sanatos #par uscat #par #par rar #par subtire

Ce spune parul despre sanatatea ta

Parul ofera indicii valoroase despre sanatatea intregului organism. Stresul, substantele nocive din mediul inconjurator sau din mancare sunt factori care isi lasa amprenta asupra firului de par.

Cand este timpul sa acorzi mai multa atentie podoabei tale capilare:

 

Par subtire , lipsit de vitalitate


Multi factori pot duce la uscarea parului. Printre acestia se numara vopseaua de par, uscatoarele sau apa cu clor. Schimbarea texturii parului poate insa indica si anumite probleme de tiroida.

Alte semne care pot insoti schimbarea de textura a parului sunt oboseala, cresterea in greutate, ritm cardiac scazut si senzatia de frig. In unele cazuri si sprancele se pot subtia.

In acest caz este indicat sa mergi la medicul de familie. Acesta te va indruma catre efectuarea unor teste hormonale. Cele mai obisnuite astfel de teste sunt cele care masoara nivelul de hormoni tiroidieni TSH si T4.
 

Scalp cu coji


Atunci cand pe suprafata scalpului se formeaza coji si cruste, acest fenomen indica de obicei psoriazis. Aceste coji sunt diferite de matreata si au un aspect solzos. Psoriazisul este una dintre cele mai intalnite afectiuni autoimunitare, care afecteaza dezvoltarea celulelor pielii.

Psoriazisul apare de cele mai multe ori alaturi de alte afectiuni autoimunitare precum lupus sau artrita reumatoida. Daca crezi ca suferi de psoriazis este indicat sa mergi de urgenta la medic. Netratata, aceasta afectiune duce la artrita psoriazica, o boala grava care cauzeaza dureri si inflamatii ale incheieturilor.

Psoriazisul creste si riscul de diabet, afectiuni cardiace, cancer, obezitate si depresie.
 

Par rar pe toata suprafata capului

 

Pierderea a 100 - 150 de fire de par pe zi este un fenomen normal, rezultat al procesului de regenerare. Atunci cand pierzi par din abundenta este cazul sa te ingrijorezi si sa mergi la un medic.


Stresul este o cauza principala a piederii parului. Evenimentele stresante din viata ta precum divortul, pierderea locului de munca sau decesul unei persoane apropiate lasa amprenta si asupra caltiatii firului de par.

Infectiile netratate din organism, diabetul sau schimbarile hormonale sunt alte cauze pentru care parul tau este mai rar.

Si unele medicamente pot avea efect asupra calitatii firului de par. Pilulele anticonceptionale sau antidepresivele cauzeaza caderea parului.

In aceste cazuri este indicat sa tratezi cauza pierderii parului. De asemenea, poti lua si suplimente de biotina, o substanta ca ajuta la intarirea parului si a unghiilor.

 

Par uscat si fragil, care se rupe usor

 

Acest fenomen indica uscarea excesiva a firului de par, cauzata de substantele chimice din tratamentele si vopseaua de par.

Exista insa si anumite afectiuni care pot duce la aceasta stare a parului. Afectiunile hormonale, tiroidiene sau deficienta de calciu pot cauza uscarea parului. In aceste cazuri, pot aparea si alte simptome, precum tenul uscat, lipsit de vitalitate.

Daca parul tau este uscat si casant, este indicat sa il hidratezi mult mai bine si sa renunti la tratamentele chimice. Opteaza pentru ulei de cocos sau de avocado.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare